Italiaans gerecht arresteert Carles Puigdemont

Carles Puigdemont, de voormalige president van Catalonië, is donderdag op het Italiaanse eiland Sardinië gearresteerd. Puigdemont was daar per vliegtuig geland vanuit Brussel om er een receptie bij te wonen in L’Alguer, een van de Italiaanse steden waar Catalaans wordt gesproken.

Italiaanse politieagenten in burger gingen over tot de arrestatie op grond van het huiszoekings- en aanhoudingsbevel dat door het Spaanse Hooggerechtshof is uitgevaardigd. De arrestatie is bevestigd door een advocaat van de partij van Carles Puigdemont.

Hij zal vandaag worden overgedragen aan de Italiaanse justitie, die dan beslist of hij wordt vrijgelaten, dan wel aan Spanje wordt overgedragen.

Spanje wil Puigdemont vervolgen voor zijn rol bij het illegale referendum van 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij riskeert in Spanje een celstraf van 25 jaar. 

Het Gerecht van de Europese Unie had in juli jl. de parlementaire onschendbaarheid van de “ex-voorzitter” en de “ex-consulenten” Toni Comín en Clara Ponsatí, opgeheven. Het trio genoot tot dan onschendbaarheid op grond van hun hoedanigheid van lid van het Europees Parlement.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20