Een hectare grond in het Franse dorp Fismes is vandaag zo’n € 6.000 waard. Maar indien Fismes binnenkort wordt toegevoegd aan de lijst van dorpen waarvan de druiven worden erkend als Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) voor de productie van champagne, zal deze prijs snel stijgen to 1 à 1,5 miljoen euro per hectare.
De toenemde vraag naar champagne heeft de Franse regering ertoe gebracht om de bestaande champagnestreek met 40 dorpen uit te breiden. Het is in deze streek dat wereldberoemde champagnemakers als Moët & Chandon hun druiven kopen. Sinds jaar en dag bestaat die streek uit 319 dorpen die in totaal 35.208 hectare beslaan. Daar zijn nu 40 dorpen aan toegevoegd, al is het voor de betrokkenen nog te vroeg om te juichen, vermist de voorgestelde lijst nog wacht op definitieve goedkeuring van overheidswege.
Fismes, Magneux en tal van andere onooglijke dorpjes pikken graag hun graantje mee van de globale champagneverkoop die wordt geschat op $ 7 miljard per jaar. De uitbreiding van de champagnestreek moet de producenten toelaten de jaarlijkse productie met 100 miljoen flessen te verhogen naar 430 miljoen. Het uitbreidingsplan wordt dan ook gesteund door alle grote champagnemakers die vrezen klanten te zullen verliezen indien de uitbreiding er niet komt en flessen Moët & Chandon en Veuve Clicquot meer dan € 25 à 30 per stuk dreigen te gaan kosten. Dat gebeurde reeds in de VS en het VK, waar afgelopen jaar minder champagne is gedronken, vanwege de kredietcrisis en de dalende dollar. De export van champagne naar de VS daalde tussen februari 2007 en januari 2008 met liefst 12%, volgens cijfers van de Unie van Champagnehuizen. Maar exploderende verkopen in China, Rusland en Indië maken die verliezen goed. Die drie landen importeerden vorig jaar 43% meer champagne dan een jaar eerder.
Indien de Franse overheid de uitbreiding goedkeurt, wordt champagne van nieuwe druiven niet op de markt verwacht voor 2017. (foto)
[Bron: International Herald Tribune]