Key takeaways
- De UGent start deze maand gesprekken om zich terug te trekken uit onderzoeksconsortia met bepaalde Israëlische partners die als problematisch worden beschouwd.
- De universiteit wil via de consortia onderhandelen over haar terugtrekking alvorens de definitieve goedkeuring van de EU te vragen, omdat het advies van de Europese Commissie onduidelijk blijft.
- Samenwerking met Israëlische onderzoekers en instellingen die niet gelinkt zijn aan mensenrechtenschendingen blijft mogelijk.
UGent herziet Israëlische samenwerkingen
De UGent start deze maand gesprekken over haar terugtrekking uit bepaalde onderzoeksconsortia met Israëlische partners die als problematisch worden beschouwd. De beslissing volgt op maanden van pro-Palestijnse protesten en de belofte van de universiteit om samenwerkingen met Israëlische academische instellingen, die gelinkt worden aan mensenrechtenschendingen, stop te zetten.
Terugtrekking zonder duidelijk EU-advies
Eerder vroeg de UGent advies aan de Europese Commissie over de vraag of terugtrekking uit Horizon Europe-projecten een “correcte beëindiging” zou zijn. Dit om financiële en juridische risico’s te vermijden. Omdat de Commissie nog geen duidelijk advies heeft gegeven, zal de universiteit nu rechtstreeks met de consortia onderhandelen over haar terugtrekking, voordat ze definitieve goedkeuring van de EU vraagt.
Samenwerkingen blijven mogelijk onder voorwaarden
Ondanks de terugtrekking uit bepaalde samenwerkingsverbanden, benadrukt de UGent dat samenwerking met individuele Israëlische onderzoekers en instellingen die niet betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, nog steeds mogelijk is. Deze aanpak weerspiegelt een genuanceerd standpunt van de universiteit, die de complexiteit van internationale academische samenwerking erkent.
Nieuwe partnerschappen en evaluatieproces
Sinds november 2024 heeft de UGent nieuwe samenwerkingen gesloten met Israëlische entiteiten. Zo werd een overeenkomst getekend met Materials Zone, een softwareontwikkelaar gespecialiseerd in materiaalonderzoek. Daarnaast worden twee nieuwe partnerschappen overwogen, volgens Belga.
Al deze samenwerkingen werden geëvalueerd door het Comité voor Mensenrechtenbeleid en Onderzoek voor Dubbel Gebruik van de UGent. Het comité concludeerde dat er geen risico is op mensenrechtenschendingen of betrokkenheid bij onethische praktijken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!