Tweets Elon Musk overtreden schikkingsovereenkomst met SEC

De tweets van Elon Musk zijn al meermaals voer voor discussie geweest. Volgens de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft de Teslabaas met enkele tweets een aangepaste schikkingsovereenkomst uit 2019 overtreden. Dat schrijft Wall Street Journal.

De afgelopen maanden was er veel te doen rond de tweets van Musk omtrent de cryptomunten. Toch zijn het niet die tweets die een doorn in het oog zijn van de toezichthouder. Het betreft enkele korte berichten met betrekking tot Tesla.

‘Aandelen te hoog gewaardeerd’

Wall Street Journal heeft het onder meer over een tweet van 1 mei 2020 waarin Musk zei dat de aandelen van Tesla te hoog gewaard zijn. Dat heeft ertoe geleid dat de marktwaarde van het bedrijf daalde met maar liefst 13 miljard dollar. De SEC wijst volgens de Amerikaanse zakenkrant ook op tweets van Musk uit 2019, waarin hij productieaantallen van zonnedaken besprak zonder vooraf goedkeuringen te verkrijgen.

Hoewel de toezichthouders het Twittergebruik van Musk tijdens de pandemie in de gaten hielden en hem en Tesla tijdens de lente van 2020 via correspondentie confronteerden, dienden ze geen motie in om de uitvoering van de schikkingsovereenkomst af te dwingen.

Goedkeuring advocaat

Musk mag in principe niet eender wat delen via Twitter. Alvorens hij een gevoelig bericht plaatst, moet hij de goedkeuring krijgen van een advocaat. Dat is één van de voorwaarden van de schikkingsovereenkomst die Musk heeft gesloten met de SEC. In diezelfde overeenkomst staat ook dat de Teslabaas tijdelijk geen bestuursvoorzitter mag zijn.

Die overeenkomst is er gekomen nadat Musk in 2018 via Twitter had laten weten dat hij Tesla van de beurs zou halen. Hij liet toen weten dat hij 420 dollar per aandeel zou betalen en dat financiering verzekerd was. Volgens de SEC was er sprake van fraude. Wat volgde was een zeer volatiele periode voor de Teslabeleggers. In de zestien maanden die daarop volgde was het aandeel op het dieptepunt 177 dollar waard. In december 2019 ronde het aandeel de kaap van 420 dollar. Op dit moment betaalt u 623,9 dollar per aandeel.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20