Door de lage rentestanden willen steeds meer mensen hun leningen herzien. Voordat je echter overgaat tot het herzien van je lening(en) dien je te beoordelen of het interessant is in deze specifieke situatie een nieuw krediet, met eveneens nieuwe voorwaarden, af te sluiten. Bovendien dien je te bepalen of je de tweede lening bij de huidige, of juist een andere, kredietverstrekker aan moet gaan.
Waarom een tweede lening aangaan?
Door een tweede lening aan te gaan kun je soms geld lenen tegen een lagere rentevoet. Met deze tweede lening kun je vervolgens je oude lening(en) aflossen en op die manier uiteindelijk minder rentekosten hoeft te betalen. De leenkosten kunnen soms namelijk gunstiger uitvallen door de tweede lening bij een andere financiële instelling aan te gaan. Maar ook kan je huidige kredietverstrekker bij het herzien van een lening met meer gunstige voorwaarden voor de dag komen.
In de meeste gevallen zal echter een interne herziening van je lening minder kosten met zich meebrengen, dan wanneer je op zoek gaat naar een gunstiger externe lening. Je huidige kredietverstrekker is uiteraard ook bekend met dit gegeven en zal je dan ook niet spontaan een lening voorschotelen met het bodemtarief om je bij een concurrent weg te houden. Je dient dan ook om de onderhandelingstafel te gaan zitten om de meest gunstige lening te krijgen waarmee je je oude kunt herzien.
Wederbeleggingsvergoeding betalen
Wanneer je kiest voor een herziening van je lening bij je huidige kredietverstrekker dan moet je rekening houden met de betaling van zowel dossierkosten als een zogenaamde wederbeleggingsvergoeding. Deze wederbeleggingsvergoeding is bij wet vastgesteld op 3 maanden rente op het bedrag dat nog uitstaand. In de praktijk zullen echter de meeste banken een wederbeleggingsvergoeding in rekening brengen, ook al is deze wettelijk niet verplicht. Banken zien de wederbeleggingsvergoeding doorgaans als een soort compensatie omdat je de oorspronkelijke voorwaarden van je leenovereenkomst niet nakomt.
Vergelijken is geld besparen
Pas op het moment dat je alle aspecten goed in beeld hebt gebracht, weet je of een herziening van een lening interessant is in je persoonlijke situatie. In het bijzonder is het verstandig om niet alleen naar het totale kostenplaatje te kijken, maar eveneens ook te letten op een juiste manier van vergelijken.
Het wordt namelijk behoorlijk lastig om de kosten van een lening met een vaste rente te vergelijken met een variabele formule. De aflossing per maand kan dan immers in de komende tijd gaan stijgen. Je hebt immers te maken met een erg lage rente waardoor de kans groot zal zijn dat deze eerder zal stijgen, in plaats van nog verder dalen. Zeker als je je bedenkt dat de winstmarges op leningen met een variabele rente, die door de banken worden gehanteerd, hoger zijn dan in het verleden het geval was. Met andere woorden; wanneer je momenteel een lening zou herzien met behulp van een variabele formule, dan zul je op de lange termijn waarschijnlijk meer leenkosten gaan betalen.