Twee textielbedrijven maken Belgische mondmaskers

De werkkledijspecialist Van Heurck en ECA, dat autobekleding maakt, zijn aangesteld door de regering om mondmaskers te produceren. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open Vld).

Er is een schrijnend tekort aan mondmaskers in ons land. Er zijn er zelfs niet genoeg om alle zorgverstrekkers van een masker te voorzien. Vakbonden klagen er al weken over. Ook de politie en andere mensen die door hun job makkelijk met anderen in contact komen, maakten al hun grieven over.

De regering heeft nu een oplossing gevonden. Twee Belgische bedrijven, Van Heurck en ECA, gaan 4 miljoen maskers per week produceren. Er worden vier machines geïnstalleerd in de bedrijven die al over enkele weken tijd moeten opstarten. Een van de machines produceert FFP2-maskers, de kwalitatiefste in hun soort. Er zouden 10 miljoen FFP2-maskers per jaar gemaakt kunnen worden.

Het Antwerpse Van Heurck maakt in normale omstandigheden werkkledij voor verschillende sectoren. Gezien de meeste bedrijven nu stilliggen, is er minder vraag naar zijn product. ECA uit het Oost-Vlaamse Assenede maakt auto-interieurs. Ook de automarkt is niet in beste doen op dit moment.

Grondstoffen

ECA en Van Heurck zeggen dat ze ook naar andere bedrijven kijken voor onder meer de levering van grondstoffen. Philippe De Backer, hoofd van de coronataskforce, is tevreden. ‘Dit is een knap staaltje Belgisch ondernemerschap’, klinkt het. ‘De maskers geven ons zekerheid over de kwaliteit.’

Eerder dinsdag kwam al het nieuws naar buiten dat een groep Vlaamse ondernemers plannen heeft om een mondmaskerbedrijf op te richten. Die plannen staan nog in hun kinderschoenen, maar er wordt al naarstig gezocht naar startkapitaal, onder meer bij de Vlaamse overheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20