Komt er binnenkort een Vlaams mondmaskerbedrijf?

Enkele Vlaamse ondernemers overwegen de opstart van een bedrijf dat mondmaskers maakt en vragen daarvoor steun van de Vlaamse overheid. Dat schrijft De Tijd.

Het schrijnende tekort aan mondmaskers in België leidde al tot heel wat private initiatieven. Een daarvan is The Fair Production, een vzw opgericht door een groep ondernemers. Dat is een reactie op een oproep van consultant Antoine Schockaert op LinkedIn. De vzw wil vanaf de zomer een miljoen FFP2-mondmaskers per maand produceren. FFP2-maskers zijn kwalitatief de beste maskers op dit moment.

Het doel is dat zorgpersoneel en mensen in andere beroepen waar ze met veel mensen in contact komen ’te allen tijde beschermd zijn’ tegen het coronavirus. ‘Kwalitatieve mondmaskers met een FFP2-filter zijn essentieel omdat ze ook de drager beschermen tegen het virus en niet alleen voorkomen dat iemand die het virus al heeft het ook verspreid’, zegt initiatiefnemer Stijn Rommens in De Tijd.

Wallonië

De vzw contacteerde al enkele bedrijven voor startkapitaal. Een daarvan is de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid. Die reageerde nog niet op de berichten.

In Wallonië gebeurt er al iets gelijkaardigs. De filterproducent Deltrian zette een nieuw bedrijf op, Newco, dat mondmaskers zal produceren. De Waalse regering kocht zich daarin in en draagt het bedrijf op om tegen eind mei een mondmaskerlijn op te zetten. Deltrian zou 30 miljoen maskers per jaar moeten maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20