TUI verwacht stevige groei na Thomas Cook-faillissement

Touroperator TUI verwacht na het faillissement van rivaal Thomas Cook een krachtige groei van de verkoop van reizen voor deze zomer.

‘De reismarkt in Duitsland en Groot-Brittannië zal waarschijnlijk krimpen, maar wij zullen marktaandeel winnen’, zei TUI-topman Fritz Joussen dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers in Hannover. De topman gaf voorts mee dit boekjaar geen leveringen meer te verwachten van Boeings 737 MAX. Dat vliegtuig wordt sinds enkele dodelijke ongevallen aan de grond gehouden.

Voor het lopende boekjaar tot eind september verwacht de topman een hoge eencijferige groei van de omzet. De operationele winst zou tussen 850 miljoen en 1,05 miljard euro liggen. Daarmee ligt de ondergrens zowat 100 miljoen euro lager dan voorheen. Maar daarvoor heeft Joussen nu voor het eerst de meerkosten voor een langere 737 MAX-crisis meegerekend, alsook een eerste schadevergoeding die Boeing zou betalen.

In het eerste kwartaal tot eind december nam het seizoentypische operationele verlies bij TUI met 77 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, tot zowat 147 miljoen euro. Onder de streep daalde het nettoverlies echter met bijna 8 procent tot 129 miljoen euro. Reisaanbieders schrijven in het zwakke winterseizoen in de regel rode cijfers, omdat ze hun vaste kosten niet kunnen dekken. De winst wordt vooral in het zomerseizoen geboekt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20