Trumps schoonzoon Jared Kushner genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De voormalige politiek adviseur is samen met zijn medewerker Avi Berkowitz voorgedragen door een bevriende advocaat voor hun rol bij de bemiddeling rond de ‘vredesakkoorden’ tussen Israël en verschillende Arabische landen.

Bij die zogeheten ‘Abraham-akkoorden’ hebben de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein vorig jaar ‘vrede gesloten’ met Israël, al hebben deze landen nooit formeel oorlog met elkaar gevoerd. Tot dan toe onderhielden alleen Egypte en Jordanië diplomatieke banden met Israël. De Emiraten hadden Israël nooit volledig erkend vanwege de bezetting van Palestijnse gebieden.

Advocaat Alan Dershowitz

Voor hun bemiddelingsrol zijn Kushner en Berkowitz, de voormalige VS-gezant voor het Midden-Oosten, nu genomineerd door de Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz, die als professor emeritus van de Harvard Law School in aanmerking komt om het tweetal voor te dragen.

Vorig jaar verdedigde Dershowitz Trump, die berecht werd wegens machtsmisbruik ten aanzien van het Ruslandonderzoek en de Oekraïnekwestie, in zijn eerste impeachmentproces. De bekende liberale rechtsgeleerde maakte eerder deel uit van het team dat de gewezen football-ster en acteur O.J. Simpson uit de gevangenis wist te houden na de moord op diens ex-vrouw. Hij stond ook de overleden miljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein bij.

Navalny, Thunberg en Trump

In een verklaring stelt Kushner dat hij vereerd is dat hij genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede, die in oktober zal worden uitgereikt. Duizenden mensen, zoals bijvoorbeeld parlementsleden of voormalige winnaars van de Nobelprijzen, kwamen in aanmerking om tot zondag mensen voor te dragen als kandidaat.

Andere mensen die dit jaar zijn genomineerd, zijn de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny, de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Verder komt ook Donald Trump in aanmerking voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2021. Hij werd vorig jaar genomineerd door het Noorse rechtse parlementslid Christian Tybring-Gjedde, ook voor zijn rol in de diplomatieke toenadering tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20