Deutsche Bank krijgt boete van 150 miljoen dollar voor banden met gevallen miljardair Jeffrey Epstein

De Duitse zakenbank heeft de activiteit op de rekening van de miljardair en zedendelinquent niet voldoende gemonitord, zegt de bankentoezichthouder van New York. Dat leidde tot honderden clandestiene transacties. Deutsche wordt door de regulator veroordeeld tot een boete van omgerekend 133 miljoen euro. 

‘Ondanks het feit dat de bank de verschrikkelijke criminele geschiedenis van meneer Epstein kende, slaagde de bank er niet in miljoenen dollars aan verdachte transacties op te sporen of te voorkomen’, zei Linda Lacewell, de hoofdinspecteur van het New York State Department of Financial Services (DFS), in een verklaring.

Criminele transacties

Door het gebrek aan overzicht heeft de bank ‘honderden transacties ter waarde van miljoenen dollars uitgevoerd’, die hielpen het criminele netwerk rond de geregistreerde zedendelinquent in stand te houden. Epstein zou jarenlang minderjarige meisjes seksueel misbruikt hebben. In 2008 werd hij al veroordeeld voor seks met minderjarigen. Vorige zomer stierf hij in zijn gevangeniscel, vermoedelijk door zelfmoord.

De transacties waarvan sprake zijn onder meer betalingen aan personen waarvan publiekelijk werd beweerd dat ze samenzweerders waren van Epstein bij het seksueel misbruiken van jonge vrouwen, een bedrag van ongeveer 7 miljoen dollar. Er waren ook tientallen betalingen aan advocatenkantoren voor in totaal meer dan 6 miljoen dollar, voor de juridische kosten van Epstein en zijn handlangers. 

De New Yorkse toezichthouder zei dat andere betalingen ‘naar Russische modellen, betalingen van schoolgeld voor vrouwen, hotel- en huurkosten, en betalingen aan talrijke vrouwen die hem openbaar beschuldigden van mishandeling. 

Verder werden er op vier voor 800.000 dollar aan ‘verdachte geldopnames’ uitgevoerd. 

Machtigen der aarde

Dit is de eerste sanctiemaatregel van een toezichthouder tegen een financiële instelling wegens contacten met Epstein.

Vorige week werd Epteins vertrouwelinge, Ghislaine Maxwell, gearresteerd door de FBI. Zij wordt beschuldigd van het rekruteren van vrouwen en minderjarigen voor Epstein.

Epstein werd afgelopen augustus dood aangetroffen in zijn federale gevangeniscel in Manhattan, in afwachting van zijn proces voor mensenhandel en seksueel misbruik. Het was vooral Epsteins nauwe banden met de Amerika’s rijken en machtigen die de zaak kenmerkten.

Meer