De zaak Jeffrey Epstein is op weg om het grootste schandaal in de Amerikaanse geschiedenis te worden

In de Verenigde Staten is Jeffrey Epstein zaterdag gearresteerd in de buurt van New York. De 66-jarige miljardair  wordt ervan verdacht tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes – soms van veertien jaar – naar zijn woningen in New York en Florida te hebben gelokt en ze te hebben betaald om seks met hen te hebben.

Maar het zijn vooral Epsteins nauwe banden met Amerika’s rich, powerful and famous die aan deze zaak een ongekende dimensie geven. Onder hen twee presidenten: Bill Clinton (die zou 26 vluchten hebben gemaakt met Epsteins privé-jet – onder vrienden de ‘Lolita Express’ genoemd -; Clinton zelf houdt het op 4) en Donald Trump, maar ook een reeks andere beroemdheden. Het webmagazine Gawker publiceerde het 92 pagina’s tellende adressenboekje van Epstein. Daarin staan naaste de namen van voormelde presidenten ook die van voormalig Israëlisch premier Ehud Barak, de Britse prins Andrew, de bekende New Yorkse advocaat Alan Dershowitz en voormalig speciaal-aanklager Kenneth Starr, de acteurs Alec Baldwin, Kevin Spacey en Ralph Fiennes, wijlen Ted Kennedy, miljardair David Koch en zangeres Courtney Love.

Miljardair Epstein: ‘from the penthouse to the jailhouse’

Epstein is al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. In 2008 legde hij bekentenissen af over twee aanklachten voor prostitutie. Op die manier kon hij een federale rechtszaak vermijden en kreeg hij slechts 13 maanden cel. Pikant detail: Epstein sloot toen een deal met toenmalig openbaar aanklager voor de staat Florida Alex Acosta. Die is vandaag minister van Arbeid in het kabinet Trump. Velen verbaasden zich toen over de lichte straf en het uiterst gunstige gevangenisregime waarmee Epstein toen weg kwam. Vandaag riskeert hij 45 jaar cel. Verwacht wordt dat hij zal trachten het op een akkoord te gooien met de openbaar aanklager en niet zal nalaten een aantal van zijn beroemde kennissen aan de galg te praten.

Jeffrey Epstein
Stephanie Keith/Getty Images

“Wat een leuke kerel om mee om te gaan”

Velen vragen zich dan ook af wat deze mensen over Epsteins activiteiten wisten en wanneer. Verschillende onder hen zullen naar alle waarschijnlijkheid snel door het gerecht worden opgeroepen. Dan zullen ze mogen uitleggen welke soort relatie ze hadden met Epstein. Een man wiens slechte reputatie zijn recente arrestatie al jaren voorafgaat. De vraag die ze mogen verwachten is of ze een oogje dichtknepen wanneer ze werden geconfronteerd met potentieel illegale zaken. Of ze, in sommige gevallen, zich zelf aan illegale zaken hebben schuldig gemaakt.

Dat Epsteins voorkeur voor erg jonge meisjes alom bekend was, bewijst deze uitspraak van Donald Trump in het New York Magazine in 2002: “Wat een leuke kerel om mee om te gaan. Men zegt dat hij even veel van mooie vrouwen houdt als ikzelf. En vele onder hen zijn aan de jongere kant.” Trump heeft zich dinsdag voor de tv-camera’s van Epstein gedistantieerd. “Ik heb hem al 15 jaar niet meer gesproken. Ik ben geen fan van hem, dat kan ik u verzekeren.”

“Er is me gezegd dat Epstein deel uitmaakte van de inlichtingendiensten en dat ik hem daarom ongemoeid moest laten”

Er zitten nog vele adders onder het gras. Dat blijkt uit het gegeven dat de zaak in handen is van de dienst corruptie van de openbaar-aanklager van New York. Die houdt zich normaal enkel bezig met zaken waarbij politici betrokken zijn.  

Dan zijn er de vragen die huidig minister Alex Acosta moest beantwoorden toen hij door het transitieteam van Trump werd voorbereid op de vragen die het Congres hem zou stellen met betrekking tot zijn benoeming tot minister van Arbeid. “Kan de zaak Epstein een probleem vormen?” werd hem volgens journaliste Vicky Ward, die zich jarenlang voor Vanity Fair in het dossier vastbeet, gevraagd. “Er is me gezegd dat Epstein deel uitmaakte van de inlichtingendiensten (Epstein was ook goede vriendjes met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman) en dat ik hem daarom ongemoeid moest laten”, antwoordde Acosta aan de interviewers.

Chantage op dit niveau is normaal een zaak van nationale veiligheid.

Davidoff Studios/Getty Images
Meer