EU-landen willen grondige hervorming Wereldgezondheidsorganisatie

De EU-landen willen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stevig hervormen. Ze willen bijvoorbeeld dat de WHO onafhankelijk experts kan sturen naar landen waar er bijvoorbeeld een epidemie uitbreekt.

De WHO kwam tijdens de coronacrisis al meermaals onder vuur te liggen. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump spuide kritiek op de werking van de WHO. Deze zomer kondigde hij aan dat de VS uit de WHO stapt.

De Europese ministers van Volksgezondheid kwamen vrijdagmiddag digitaal samen om de hervorming van de WHO te bespreken. ‘Het is de bedoeling dat de WHO transparanter, efficiënter en slagvaardiger wordt’, liet Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid na de vergadering weten.

Onafhankelijk onderzoek

De Europese ministers willen onder meer dat de WHO meer middelen krijgt om op een onafhankelijke manier uitbraken van epidemieën te onderzoeken. De organisatie heeft momenteel geen bevoegdheden om onafhankelijk onderzoek te doen. De landen moeten nu eerst een lijst van experts goedkeuren alvorens de WHO een onderzoek kan starten in een getroffen gebied.

Voorts moet de WHO ook sneller toegang krijgen tot cruciale data van landen met betrekking tot een gezondheidscrisis. Bij de start van de coronacrisis had de organisatie kritiek op het feit dat sommige landen niet genoeg informatie uitwisselden.

De hervormingsvoorstellen zullen naar verwachting volgende maand tijdens een vergadering van de lidstaten worden besproken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20