Veilingtheorie van Amerikaanse professoren wint Nobelprijs Economie

De Amerikaanse professoren Paul Milgrom (72) en Robert Wilson (83) hebben de Nobelprijs Economie gekregen voor hun onderzoek rond de veilingtheorie. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor de Wetenschappen maandag aangekondigd.

Denk niet aan de traditionele, oubollige veiling waarbij een veilingmeester met zijn hamer zwaait en afrondt met ‘eenmaal, andermaal’. De Amerikaanse professoren werkten een soort gelijktijdige meerrondenveiling uit, waarbij verschillende objecten tegelijkertijd onder de hamer gaan. Die theorie wordt al gebruikt bij veilingen onder telecomoperatoren, om frequenties voor pakweg 5G te verdelen.

In de toelichting van het Nobelcomité staat te lezen dat de winnaars hun fundamentele theorie zelf naar ‘praktische oplossingen die globaal verspreid geraakt zijn’ vertaald hebben. ‘Ze hebben hun inzichten gebruikt om nieuwe veilingformats te ontwikkelen voor goederen en diensten die moeilijk op een traditionele manier te verkopen zijn, zoals radiofrequenties’, klinkt het.

De veilingtheorie combineert inzichten die de twee Amerikanen afzonderlijk vergaarden. Zo werkte Wilson rond de ‘vloek van het winnende bod’, waarbij het winnende bod altijd te hoog is bij een veiling van gewone goederen in combinatie met onvolledige informatie. De hoogste bieder overschat met andere woorden de werkelijke waarde. Milgrom analyseerde dan weer de biedstrategieën bij een aantal veilingformats.

Geen échte prijs

Opmerkelijk: het gaat hier eigenlijk niet om een ‘echte’ Nobelprijs. Alfred Nobel liet 5 prijzen opnemen in zijn testament (Literatuur, Natuurkunde, Vrede, Scheikunde en Geneeskunde). De Nobelprijs voor de Economie, officieel de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie, werd pas in 1969 toegevoegd. De winnaars krijgen samen 10 miljoen Zweedse kroon, oftewel iets minder dan 1 miljoen euro.

Wilson liet tijdens de persconferentie weten dat hij zeer blij is met de onderscheiding. Op de vraag wat hij met het prijzengeld gaat doen, antwoordde hij dat het door de coronapandemie moeilijk is om te reizen en dat hij het geld dus zal bijhouden voor zijn vrouw en zijn kinderen.

Meer