Trump ‘ziet niet in waarom’ hij verantwoordelijk is voor stijgend aantal oproepen naar antigifcentra

Vorige week suggereerde Donald Trump (verkeerdelijk) dat desinfecterende middelen drinken of injecteren het Covid-19-virus misschien doodt. Toch vindt de Amerikaanse president niet dat hij verantwoordelijk is voor de tientallen Amerikanen die sindsdien antigifcentra bellen omdat ze ‘bleekmiddel gegorgeld hebben om te proberen het virus te doden’. 

Donderdag stelde Trump, tijdens zijn dagelijkse persbriefings over het coronavirus, voor dat zijn medisch team onderzocht of desinfecterende middelen bruikbaar zijn om het coronavirus in het lichaam te bestrijden. ‘Als je het op je handen wrijft verdwijnt het binnen de minuut. Misschien kunnen we zoiets doen, vanbinnen… een injectie ofzo… Bijna zoals een zuivering…’ 

Dat waren zijn letterlijke woorden, gericht aan dokter Deborah Brix, de vrouwelijke Marc Van Ranst van de VS, zeg maar. Hij leek ook te suggereren dat UV-licht, of ‘gewoon een zeer sterk licht’ het virus doodt. 

Antigifcentra

Die opmerkingen brachten een golf van kritiek teweeg bij medisch personeel en politiek. De dag erna zei hij tegen reporters dat de opmerkingen ‘sarcastisch bedoeld waren’. Nog eens: de opmerkingen werden gemaakt tijdens een officieel persmoment waarin de overheid de bevolking informeert over de virusuitbraak.

Zulke uitspraken van de machtigste man van het land blijven dan ook niet zonder gevolgen. Het aantal oproepen naar antigifcentra in de staten Illinois, Maryland, Michigan en New York City is sinds donderdag sterk gestegen. Dubbel zoveel Amerikanen als normaal melden een vergiftiging door desinfecterende schoonmaakmiddelen, type Lysol of bleekmiddel.

Veel van de bellers gaven toe dat ze de giftige producten innamen om te proberen het coronavirus te doden. Dat meldden de Amerikaanse nieuwszenders CNN, WNBC en ABC News, op basis van data van de antigifcentra.

Noodnummers overbelast

De gouverneurs van de staten Maryland en Michigan beschuldigden Trump ervan een piek te veroorzaken in het aantal oproepen naar de Covid-19-hulplijnen, om informatie te vragen over inname van ontsmettingsmiddelen. Daardoor waren de lijnen vaak bezet voor burgers met vragen die wel blijk gaven van enige realiteitszin.

Trumps medisch advies noopte Reckit Benkiser, het Britse bedrijf dat de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol maakt, ertoe om consumenten te waarschuwen om de producten zeker niet te drinken, te injecteren, of op wat voor manier dan ook in het lichaam te brengen.

Toen ’s werelds machtigste twitteraar maandag door reporters geconfronteerd werd met de feiten, ontkende hij enige verantwoordelijkheid. ‘Ik kan me niet voorstellen waarom. Ik kan me dat niet voorstellen’, was zijn antwoord. Hij verduidelijkte niet wat hij daarmee bedoelde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20