Trump tot 2023 geband van Facebook

Facebook heeft vandaag beslist dat voormalig Amerikaans president Donald Trump nog tot 2023 geweerd zal blijven van het platform. Het account van Trump werd in januari, nadat zijn aanhangers het Capitool bestormden, verwijderd van Facebook. Nu besliste het socialemediaplatform dat de voormalige president een ban van twee jaar krijgt voor zijn betrokkenheid bij die bestorming.

Donald Trump zal het nog zo’n anderhalf jaar zonder een account op Facebook moeten stellen. Dat heeft het medium vandaag laten weten in een blogpost. Het Facebook Oversight Board heeft na overleg beslist dat de voormalige Amerikaanse president een ban van twee jaar krijgt na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Naar aanleiding van die bestorming verloor Trump op 7 januari 2021 zijn account op het platform en dat zal hij pas terugkrijgen op 8 januari 2023.

Maximumstraf

Facebook heeft deze week een nieuw protocol ontwikkeld rond straffen voor publieke figuren in tijden van burgerlijke onrust en geweld. Daarbij werd vastgesteld dat het gaat om een ban van minstens een maand tot maximum twee jaar. Voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 krijgt Donald Trump nu de “maximumstraf” van twee jaar. “Gezien de ernst van de omstandigheden die leidden tot de schorsing van Mr. Trump, zijn we van mening dat zijn acties een ernstige inbreuk vormden op onze regels. Daardoor verdient hij de hoogst mogelijke straf onder ons vernieuwde protocol. We bannen zijn account voor twee jaar, beginnend van de datum van zijn initiële schorsing op 7 januari van dit jaar”, schrijft Facebook in een blogpost.

Na die periode zal de opinie van experts gevraagd worden. Zij zullen dan oordelen of het veilig is om Trump opnieuw toegang te geven tot zijn account. “We zullen externe factoren evalueren, waaronder gevallen van geweld, beperkingen op vreedzame vergadering en andere signalen van burgerlijke onrust. Als we vaststellen dat er nog steeds een ernstig risico is voor de openbare veiligheid, zullen we de beperking voor een bepaalde periode verlengen en doorgaan met evalueren totdat dat risico is afgenomen.” Wanneer de schorsing opgeheven wordt, zal Trump zich ook aan de regels moeten houden, want anders zullen er verdere straffen volgen. Deze zullen dan zwaarder zijn dan de huidige ban van twee jaar en kunnen zelfs leiden tot een permanente ban van het platform.

Facebook protocol
Facebook

Reactie Trump

Statement Trump
Donald Trump

Trump heeft ook al gereageerd op de schorsing van twee jaar. Hij omschrijft dit als een “belediging voor zijn recordaantal volgers van 75 miljoen en de vele anderen die op hem stemden tijdens de vervalste verkiezingen van 2020”.

Hij voegt ook nog toe dat “het niet kan dat Facebook wegkomt met deze vorm van censuur”. Besluiten doet hij met de volgende boodschap: “Ons land kan dit misbruik niet meer aan!”

Gefaalde blog

Omdat Trump geen toegang meer heeft tot zijn accounts op Facebook en Twitter, begon hij recent met zijn eigen blog. Die kreeg niet het gehoopte aantal lezers, waardoor Trump de blog eerder deze week offline haalde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20