Voormalig Amerikaans president Donald Trump kondigde woensdag aan dat hij een groepsvordering tegen de Big Tech-bedrijven Twitter, Google (YouTube) en Facebook en hun CEO’s zal leiden in een zaak rond vrije meningsuiting.
Trump werd door de socialmediareuzen verbannen van hun platformen na de bestorming van het Capitool op 6 januari. Hun argument was dat de toen nog zittende president Trump zijn aanhangers met zijn socialmediaberichten aanzette tot acties die mogelijk tot geweld konden leiden.
Volgens Trump gaat het om censuur die ingaat tegen het Eerste amendement (First Amendment) van de Grondwet van de Verenigde Staten. Dat wordt ook de basis van de class action suit, de typisch Amerikaanse procedure voor een groepsvordering, die hij lanceert. De procedure is niet alleen gericht tegen de socialmediareuzen, maar ook rechtstreeks tegen hun CEO’s Jack Dorsey (Twitter), Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Google).
Gebruiksvoorwaarden
Trump had op Twitter ruim 80 miljoen volgers. Daar is hij tot nader order permanent verwijderd. Facebook heeft hem voor twee jaar verbannen en YouTube wil Trump pas opnieuw toelaten als “het risico op geweld afneemt”. De techreuzen wijzen erop dat de toenmalige president hun gebruiksvoorwaarden schond en zo zichzelf buitenspel zette. Maar Trump kreeg steun uit onverwachte hoek, want onder meer Duits bondskanselier Angela Merkel en andere Europese leiders stelden zich vragen bij de drastische ingrepen door de Big Tech-bedrijven.
Nog dit: het juridisch offensief komt er net op het moment dat de Trump Organization, een van de belangrijkste bedrijven van de voormalige president, in een New Yorkse zaak beticht wordt van belastingontduiking.
Wat voorafging: