YouTube CEO: ‘Schorsing van Trumps account blijft gelden tot risico op geweld afneemt’

Susan Wojcicki, de CEO van YouTube, heeft aangekondigd dat ze de schorsing van het account van de Amerikaanse ex-president Donald Trump zal opheffen ‘zodra het risico op geweld afneemt’. 

De videosite, die onderdeel is van Google, blokkeerde het account van Trump op 12 januari, bijna een week na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Aanleiding was een video waarin de toenmalige president zou ‘oproepen tot geweld’ en die inging tegen de richtlijnen van YouTube. 

‘Ik wil bevestigen dat we de opschorting van het kanaal zullen opheffen wanneer we vaststellen dat het risico op geweld is afgenomen’, zei Wojcicki tijdens een virtueel evenement georganiseerd door de in Washington gevestigde denktank Atlantic Council. ‘Waar we vandaag staan is het moeilijk voor mij om te zeggen wanneer dat zal zijn, maar het is vrij duidelijk dat er op dit moment nog steeds dat verhoogde risico op geweld is.’

De politie van het Capitool zei deze week namelijk nog paraat te staan om ‘alle bedreigingen’ te beantwoorden. Ze waarschuwde daarbij voor een ‘mogelijke plan van een militie’ om de zetel van het Amerikaanse Congres aan te vallen. 

Twitter en Facebook

Ook Twitter en Facebook blokkeerden de accounts van Trump na de bestorming van het Capitool. Twitter oordeelde dat het gevaarlijk was om Trump zijn platform te laten behouden en besloot daarom om het account permanent te verwijderen. In een reeks van 13 tweets herhaalde Twitter-CEO Jack Dorsey medio januari dat de beslissing om hem te blokkeren ‘de juiste beslissing voor Twitter’ was. 

Facebook heeft op zijn beurt laten weten dat de schorsing voor onbepaalde tijd is en heeft de schorsing ter beoordeling doorverwezen naar zijn onafhankelijke Oversight Board, het orgaan dat Mark Zuckerberg ooit omschreef als het ‘hooggerechtshof van Facebook’. De schorsing blijft van kracht totdat die raad met een voorstel komt. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20