Trump lijkt voor de eerste keer te erkennen dat Joe Biden hem kan opvolgen

De Amerikaanse president Donald Trump blijft op Twitter dan wel zijn overwinning van de presidentsverkiezingen uitschreeuwen. Op zijn eerste publieke verschijnen nadat de media zijn democratische tegenkandidaat Joe Biden uitriepen tot winnaar, toont Trumps zelfvertrouwen dan toch de eerste barstjes.

De persconferentie van de huidige Amerikaanse president Donald Trump ging vooral over de aanpak van het coronavirus. Daarbij liet de president, nu met grijs haar, verstaan dat het land niet in lockdown zou gaan.

‘De Verenigde Staten gaan niet in lockdown’

Op persconferentie benadrukte de Amerikaanse president dat onder zijn regering ‘de VS onder geen enkel beding in lockdown zal gaan’. Hij verwees daarbij naar het veelbelovende vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech.

‘Wij hebben vijf keer sneller dan andere regeringen een vaccin ontwikkeld’, zo klonk het. Daarbij liet hij dus uitschijnen dat het vaccin enkel een Amerikaanse verdienste is, terwijl het gaat om een samenwerking met een Duits bedrijf.

‘De toekomst zal het uitwijzen’

Maar Trump verwees ook naar de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hoewel hij op Twitter blijft volhouden dat hij eigenlijk de winnaar is en dat Biden op frauduleuze wijze won, klonk de huidige president op de persconferentie toch wat minder zelfzeker.

Daarbij liet hij verstaan dat hij niet kon inschatten wat er in de toekomst zou gebeuren met de maatregelen rond corona, aangezien de tijd moet uitwijzen onder welke regering dat zal zijn. 

‘Idealiter gaan we niet naar een lockdown. Ik ga niet, deze regering gaat niet naar een lockdown’, zei hij. ‘Hopelijk de, de – uh – wat er ook gebeurt in de toekomst – wie weet welke regering er zal zijn. Ik denk dat de tijd het zal uitwijzen’, was de exacte quote.

Het is bekend dat Joe Biden wel een voorstander is van strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Hij stelde alvast zijn eigen team van experten samen om een plan op te stellen voor wanneer hij aantreedt als president in januari.

306-223

Sinds gisteren zijn ook de laatste twee staten van de VS, Georgia en North Carolina toegewezen. Daarbij ging Georgia naar de democraat Joe Biden en kreeg Trump de staat North Carolina. Biden kreeg zo 16 extra kiesmannen en was ook de eerste democraat die in de staat kon winnen sinds Bill Clinton in 1992. North Caroline was goed voor 15 extra kiesmannen voor Donald Trump.

Daardoor is nu ook de (voorlopige) eindstand bekend. Het gaat daarbij om 306 kiesmannen voor Joe Biden en 223 voor Donald Trump, wat een duidelijke overwinning betekent voor de democraat. Maat het gaat hier om voorlopige cijfers want Donald Trump heeft al hertellingen geëist in verschillende staten waar Joe Biden won. De staat Georgia liet zo al weten dat het alle stemmen handmatig opnieuw zal tellen omdat het in de staat om een klein verschil gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20