Trump kondigt noodtoestand af in VS

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in de Verenigde Staten als gevolg van de coronavirusepidemie. De maatregel maakt het mogelijk om 35 van de 42 miljard dollar te deblokkeren die in een noodfonds van het Federal Emergency Management Agency zitten. 

Dat geld wordt normaal ingezet bij natuurrampen en andere catastrofes. Nu zal het naar staten en steden gaan die erom vragen. De staat absorbeert dan 75 procent van de kosten die worden gemaakt om ziekenhuizen op volle kracht te laten werken. Ook komt de staat tussen in kosten die worden gemaakt om extra personeel in te zetten, tests uit te voeren en geneesmiddelen uit te delen.

De noodtoestand maakt het verder mogelijk bureaucratische stappen over te slaan die de optimale en snelle verzorging van zieken in de weg staan.

Trump herhaalde de maatregelen die hij woensdag al had aangekondigd met betrekking tot het inreisverbod voor mensen uit China en de Schengenzone, maar zei dat die maatregelen niet volstonden. ‘Daarom roep ik de nationale toestand uit’, zei Trump.

Globale coördinatie

De Amerikaanse president had eerder op de dag een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Beide staatsleiders kwamen overeen om maandag een teleconferentie te organiseren met een reeks wereldleiders. Doel is de zoektocht naar geneesmiddelen en vaccins te coördineren. Ook willen ze oplossingen zoeken voor de economische gevolgen van deze crisis.

Trump stond onder enorme druk om iets te doen, nadat hij de crisis wekenlang had gebagatelliseerd. Te lang probeerde hij de Amerikanen ervan te overtuigen ‘dat de regering alles onder controle had en fantastisch werk leverde’. Ook de speech die hij woensdagavond had gegeven kon de Amerikanen niet geruststellen. Een dag later incasseerden de globale beurzen hun grootste verliezen in meer dan 30 jaar. 

VS op weg naar Italiaans scenario

Volgens dokter Anthony Fauci lijkt het Italiaanse scenario nu het meest waarschijnlijke voor de VS. Fauci is de epidemioloog die op de Amerikaanse taskforce zit die de crisismaatregelen coördineert. De piek van de epidemie zou zich pas over 35 dagen manifesteren. Vrijdag telden de VS ‘slechts’ 1.700 besmette personen en 42 doden. Maar het land heeft amper mensen op het virus getest, omdat de toeleveringsketen voor testkits totaal verstoord was.

Het was sinds 2000 geleden dat de noodtoestand nog werd uitgeroepen voor een crisis die de volksgezondheid treft. President Bill Clinton kondigde toen de noodtoestand af in de Staten New York en New Jersey. Dat was een gevolg van het West-Nijlvirus.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.