Alle ogen op Trump: druk verhoogt om noodtoestand uit te roepen

Roept de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand uit? Volgens persagentschap Bloomberg kan de bevestiging elk moment komen. De aanleiding is het coronavirus.

Vandaag nog zou de Amerikaanse president Trump de noodtoestand uitroepen in de Verenigde Staten. Dat meent Bloomberg op basis van bronnen dicht bij Trump. Volgens die bronnen zou Trump de Stafford Act willen inroepen. Daarmee komt er meer federale hulp vrij voor staten en gemeenten. Het gaat om 42 miljard dollar uit het Disaster Relief Fund.

De druk op Trump neemt al enkele dagen toe. Over het hele land hebben gouverneurs en burgemeesters beslist om scholen te sluiten en evenementen af te gelasten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zeer uitzonderlijk

Om 15 uur in Washington zal Trump een speech geven, dat is 20 uur onze tijd.

De noodtoestand is al enkele keren uitgeroepen in de Verenigde Staten, maar het blijft een zeer uitzonderlijke maatregel. Twee daarvan waren gericht op een specifieke ziekte. In 2000 riep Bill Clinton de noodtoestand af in New York en New Jersey als reactie op het Westnijlvirus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20