Trouwuitnodiging zelf maken – zo bespaar je extra geld!

 

Op je trouwdag wil je natuurlijk dat je familie en beste vrienden zeker aanwezig zullen zijn. Daarnaast zijn er vast ook nog een aantal lieve collega’s en bekenden die je eveneens graag op deze grote dag om je heen hebt. Om deze mensen van je trouwdag op de hoogte brengen en hen persoonlijk uit te nodigen, is het gebruikelijk om een speciale huwelijksuitnodiging te sturen. De meeste uitnodigingen die je echter bij een drukkerij laat maken, zijn erg duur en zullen dan ook een aardige aanslag op het beschikbare bruiloftsbudget plegen.

Om de kosten van de uitnodigingen echter enigszins te drukken, kun je ook zelf aan de slag gaan. Dit wil dus zeggen dat je de uitnodigingen zelf gaat maken. Niet alleen kun je op die manier een unieke kaart maken, maar ook zul je regelmatig een mooi compliment in de wacht mogen slepen vanwege je originaliteit. Een zelfgemaakte uitnodiging voor je bruiloft kun je immers geheel naar eigen wens opmaken en vorm geven. Dit is mooi meegenomen als je je verder nog bedenkt dat je op deze manier ook nog eens honderden euro’s kunt besparen.

De kosten van een uitnodiging

Je zult versteld staan van de prijzen die vaak voor bepaalde papiersoorten in rekening gebracht kunnen worden. Maar bij het maken van uitnodigingen voor je bruiloft zullen de kosten niet alleen gaan zitten in het gebruikte papier, maar ook in de enveloppen, eventueel een aantal reserve-enveloppen, bedankkaarten, enveloppen voor deze bedankkaarten en daar bovenop ook nog eens de kosten voor de verzending van dit alles. Wanneer je de uitnodigingen door een drukker laat maken, dan zul je verder nog met kosten te maken krijgen voor het ontwerp, en eventuele aanpassingen daarop, en de kosten voor het eigenlijke drukken van het kaartje.

Op het moment dat je dit echt te veel vindt van het goede, en dus een alternatief gaat zoeken voor een gedrukte huwelijksuitnodiging, dan kun je besluiten om zelf de handen uit de mouwen te steken. Samen met de besparingen op de trouwlocatie, zullen zelfgemaakte uitnodigingen een gemakkelijke manier zijn om snel heel wat euro’s te besparen tijdens de voorbereiding van je huwelijk. Hieronder hebben we een aantal manieren onder de loep genomen waar je geld mee kunt besparen (tot wel 650 euro) op de huwelijksuitnodigingen.

Besparen op de uitnodigingen

Maak zelf de uitnodigingen voor je huwelijk

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende manier om aanzienlijk wat euro’s in je eigen zak te kunnen houden, in plaats van deze uit te geven aan de uitnodigingen voor je huwelijk. Veel aanstaande bruidsparen zien deze mogelijkheid echter vaak over het hoofd. Bovendien zijn een heleboel koppels bang dat, als ze hun eigen uitnodigen maken, het resultaat niet naar wens zal zijn of dat het er niet professioneel uitziet. Daarnaast willen ze zich meestal niet meer werk op de hals halen. Het plannen van een bruiloft brengt namelijk al genoeg andere zorgen met zich mee. Desondanks zijn er steeds meer aanstaande bruidsparen die een manier willen vinden om geld te besparen op deze grote dag in hun leven. De industrie heeft handig in weten te spelen op dit fenomeen zodat er vandaag de dag steeds meer zogenaamde doe het zelf uitnodigingboxen te koop zijn. Op het ogenblik dat je zelf weinig, of helemaal geen, inspiratie hebt voor het maken van een huwelijksuitnodiging, dan is het internet een prima bron. Op talloze websites wordt namelijk een heleboel voorbeelden gegeven die je zou kunnen gaan gebruiken.

Roep de hulp in van een creatieve vriend(in)

Op het ogenblik dat je je absoluut niet op je gemak voelt bij het maken van je eigen huwelijksuitnodigingen, dan bestaat er nog altijd de mogelijkheid om de hulp van een creatieve vriend(in) of familielid in te roepen. Sommige mensen houden ervan om te frutselen en zullen dan ook dit soort projecten met beide handen aangrijpen. Het maken van jouw huwelijksuitnodigingen zal hen namelijk in staat stellen om zich creatief helemaal uit te leven. Bovendien beschikken dit soort creatieveilingen vaak over de meeste gereedschappen die nodig zijn om direct aan de slag te gaan. Door op deze manier te werk te gaan zul je eveneens veel geld (en zeker ook tijd en frustraties) kunnen besparen.

Gebruik je eigen papier of karton

Veel boekhandels en feestwinkels verkopen, net zoals de meeste drukkerijen, een heleboel verschillende soorten papier. Om die reden zul je dus niet gebonden zijn aan het aanbod van een drukker. Om geld te kunnen besparen op het papier waar huwelijksuitnodiging uiteindelijk op zal worden afgedrukt, kun je zelf een bepaalde voorraad inslaan. Het papier dat je koop kun je bijvoorbeeld aanschaffen als het in de aanbieding is en dit vervolgens meenemen naar de drukker. Daarnaast kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van het papier van de drukker, dat waarschijnlijk van een mooiere kwaliteit zal zijn, en later je zelfgekochte papier gebruiken om de bedankkaarten, of bijlagen bij de uitnodigingen, van te maken.

Geen gravures en reliëf op de uitnodiging

Graveren is de oudste vorm van het maken van drukwerk, maar absoluut ook één van de duurste methoden. Hoewel een gegraveerde kaart er prachtig, en zeker ook formeel, uit zal zien, kun je in plaats daarvan ook gebruikmaken van zogenaamde thermografie. Dit alternatief is namelijk een stuk voordeliger, maar vertoont veel gelijkenissen met een gegraveerde kaart. Extra kosten bij het drukken van huwelijksuitnodigingen kunnen gevormd worden door het aanbrengen van reliëf op de kaarten. Met andere woorden: je kunt enorm veel geld in je zak houden door af te zien van gravures en reliëfs op huwelijksuitnodigingen.

Maak de uitnodiging eenvoudiger

Formele huwelijksuitnodigingen zijn in de regel erg ingewikkeld en bovendien vaak voorzien van meer dan één enveloppe en vellen vloeipapier. Hoewel de traditionele uitnodigingen voor een huwelijk doorgaans een heleboel lagen en formaliteiten bevatten, zijn er steeds meer koppels die dit juist willen vermijden. Zij breken bijvoorbeeld met deze traditie vanwege het voordeel voor het milieu. Ontwerpen die gebaseerd zijn op het gebruik van minder papier zijn immers veel milieuvriendelijker omdat er minder materiaal wordt gebruikt en er tevens minder afval zal worden geproduceerd. Door alleen te kiezen voor essentiële aspecten van de huwelijksuitnodiging kun je bovendien niet alleen het milieu een plezier doen, maar zeker ook je eigen portemonnee.

Kies voor een standaard enveloppe

Op het moment dat je indruk probeert te maken met de enveloppe waarin je je huwelijksuitnodiging naar de gasten verstuurd, dan zal je dit zeker veel extra geld gaan kosten. Hoewel vierkante enveloppen meer esthetisch zullen zijn, en waarschijnlijk zelfs een lust voor het oog genoemd kunnen worden, is de kans groot dat je extra moet gaan betalen bij de verzending ervan. Door voor standaard, en dus ook geen beklede enveloppen te kiezen, zul je minder geld hoeven te betalen. Het gewicht van de uiteindelijke uitnodiging zal dan namelijk een stuk lager komen te liggen en daarmee voor minder verzendkosten zorgen. Bovendien mag je niet vergeten dat de meeste mensen de enveloppe, die eigenlijk niets meer is dan de verpakking van de huwelijksuitnodiging, al zeer snel verscheuren en bij het oud papier laten belanden.

Prijzen vergelijken loont zeer zeker

De meeste mensen zullen op de eerste plaats aan het internet denken als het gaat om de vergelijking van prijzen, ook als dit de prijzen betreft voor huwelijksuitnodigingen. Maar juist als het gaat om de besparing van geld op dit onderdeel van je huwelijksvoorbereidingen, is het verstandig om zowel online als offline je te gaan oriënteren. Er zijn zelfs een aantal plaatsen die je normaal gesproken niet zou associëren met je zoektocht naar huwelijksuitnodigingen. Deze plaatsen kunnen echter zeer waardevol zijn als je uit bent op de besparing van kosten. Zou zijn er zelfs winkels waar je uitnodigingen voor je huwelijk in grote getallen kunt kopen tegen een uitermate zachte prijs.

Verder kun je voor het afdrukken van je huwelijksuitnodigingen ook kijken op websites zoals Vistaprint. Dit soort websites zal immers vaak een aantal goede aanbiedingen en promoties hebben op het gebied van huwelijksuitnodigingen en eventuele bedankkaartjes.

Tijdig op zoek gaan naar de beste deal

Om je bruiloft optimaal te kunnen organiseren, doe je er goed om een soort tijdlijn te maken met daarop de dingen die je moet regelen op een bepaald moment. De huwelijksuitnodigingen kun je beter niet later dan vier maanden voor de grote dag op de planning zetten zodat je nog ruim voldoende tijd hebt om op zoek te gaan naar aanbiedingen. Uiteraard kun je deze pas gaan verzorgen als je weet hoe de belangrijkste details eruit gaan zien. Je kunt dan de uitnodigingen op tijd gaan bestellen, zelfs als je deze niet wilt verzenden tot ongeveer twee maanden voor je trouwerij. Om te weten te komen of er interessante aanbiedingen zijn ten aanzien van huwelijksaanbiedingen kun je je onder andere tijdig aanmelden bij websites die collectief bepaalde producten of diensten inkopen en deze vervolgens tegen een gereduceerd tarief doorverkopen aan hun leden, zoals Groupon. Verder kunnen de nieuwsbrieven van websites met allerlei dag- en weekaanbiedingen in deze tijd soms voor aardig wat voordeel zorgen.

Stuur een foto-uitnodiging

Veel mensen kennen fotokaarten al van kerstmis of geboortes. Maar ook voor je huwelijksuitnodigingen kunnen dit soort kaarten prima worden gebruikt. Je huwelijksuitnodiging zullen dan niet alleen een stuk voordeliger zijn, in vergelijking tot de kaarten die je bij een drukker laat maken, maar zullen de genodigden op die manier al een leuke herinnering hebben aan de aanstaande bruid en bruidegom. Fotokaarten kun je onder andere online bestellen bij websites zoals VistaPrint, maar ook steeds meer winkels bieden hun klanten de mogelijkheid om fotokaarten af te drukken. Het voordeel van deze laatste optie is dat je je kaarten al binnen een paar dagen in huis hebt en deze geheel naar eigen wens kunt opmaken.

Verstuur gewone ansichtkaarten

Niet alleen kun je geld te besparen op de uitnodiging zelf, ook kun je aardig wat minder euro’s hopeven te spenderen aan de verzendkosten als je het handig aanpakt. De huwelijksuitnodigingen kun je bijvoorbeeld op een gewone ansichtkaart af (laten) drukken waardoor het gewicht (en dus de portokosten) sterk vermindert. Indien je liever niet je volledig huwelijksuitnodiging in deze vorm wilt versturen, dan zou er eveneens voor kunnen kiezen om de antwoordkaarten in de vorm van ansichtkaarten kunnen maken.Wanneer je zelfs heel creatief uit de hoek wilt komen, kun je de huwelijksuitnodigingen voorzien van een antwoordkaartje (met het formaat van een ansichtkaart) dat de gasten af kunnen scheuren van de daadwerkelijke uitnodiging.

Verstuur digitale huwelijksuitnodigingen

In een tijdperk van digitale media en sociale netwerken, is het inmiddels voor de meeste mensen aanvaardbaar geworden om een ​​uitnodiging per e-mail te versturen. Je kunt een e-mail uitnodiging voor je trouwerij helemaal aanpassen aan je eigen smaak en voor zien van bijvoorbeeld één of meerdere foto’s, informatie over de trouwlocatie of zelfs een videoboodschap van het aanstaande bruidspaar toevoegen. Op deze manier kun je niet alleen heel wat geld in je zak houden, maar ook optimaal gebruikmaken van je eigen creativiteit en originaliteit.

Bevestigingen van gasten digitaal ontvangen

Op het moment dat je wel een traditionele huwelijksuitnodiging per e-mail verstuurt, dan kun je nog meer kosten besparen door ook de bevestigingen van gasten langs de digitale weg te ontvangen. In plaats van een antwoordkaart, die gasten aan je terug moeten sturen, hoef je dan alleen maar een e-mailadres voor je gasten te vermelden. OP dit e-mailadres kunnen dan alle bevestigingen binnenkomen. Bijkomend voordeel van deze methode is bovendien dat je de kans krijgt om de e-mailadressen van al je gasten te bemachtigen. In de praktijk blijkt dat dit een erg voordelige, maar zeker ook een erg effectieve, methode is die prima werkt. Een alternatief kan echter een met een speciaal wachtwoord beveiligd webformulier zijn dat je plaats op een eigen bruiloftswebsite. Je gasten kunnen dan, om hun komst op je trouwerij te bevestigingen, naar deze website gaan en je een antwoord sturen.

Stuur online huwelijksuitnodigingen

Indien je het idee van het verzenden van een huwelijksuitnodiging per e-mail wel ziet zitten, maar je het gevoel hebt dat je niet over voldoende creativiteit beschikt om een dergelijke elektronische uitnodiging in elkaar te zetten, dan kun je er ook voor kiezen om online uitnodigen te maken via speciale wensites. Op dit soort website kun je vaak zowel standaars als eigen online kaarten gebruiken, aanpassen en versturen. De uitnodigingen zijn in de regel zelfs door een leek goed te maken. Door van deze methode gebruik te maken, zul je niet alleen zelf een heleboel werk voorkomen, maar het eveneens je gasten het erg gemakkelijk maken om te reageren. Het grootste voordeel van deze werkwijze is wellicht nog het feit dat de meeste websites hun diensten kosteloos aanbieden. Alleen als je gebruik wilt maken van speciale functies bij het opmaken van de uitnodiging dan kunnen daar extra kosten voor in rekening gebracht worden, maar ook die zijn in de regel goed te overzien en binnen de perken te houden.

Bestel 10 procent meer uitnodigingen dan je aanvankelijk nodig hebt

In het begin kan het lijken alsof 10 procent meer uitnodigingen bestellen, of maken, je juist geen kosten zal besparen. Maar niet is minder waar gebleken in een heleboel gevallen. De kans is namelijk groot dat je op een bepaald ogenblik toch tot de conclusie komt dat er eigenlijk meer uitnodigingen nodig zijn dan je aanvankelijk had gedacht. Er kan immers zomaar een belangrijk persoon vergeten zijn bij het opmaken van de eerste gastenlijst. Verder zou het kunnen gebeuren dat een uitnodiging verloren is gegaan bij de post en dien je een nieuw exemplaar op te sturen. Het is niet alleen gemakkelijker, maar absoluut meer kosteneffectief, om direct wat extra uitnodigingen te bestellen, dan later nog een kleine extra bestelling te moeten plaatsen. Niet alleen kunnen de kaarten dan per stuk flink duurder worden, maar ook moet je in dat geval zeker twee keer betalen voor de verzending van de bestelde kaarten.

Vergeet niet de uitnodiging grondig na te lezen

Voor de definitieve verzending van je huwelijksuitnodigingen moet je absoluut zeker weten dat deze perfect zijn en dat alle informatie die erin wordt vermeld ook volledig juist is. Dit betekent dat je de uitnodigingen een aantal keren grondig na moet lezen voordat je deze af laat drukken. Bij voorkeur vraag je ook aan een paar familieleden of vrienden om dit voor je te doen. Vervolgens dien je dit proces nog een te herhalen op het moment dat je de gedrukte uitnodigingen binnen hebt gekregen. Ook dan dien je na te gaan of alle verstrekt informatie goed is overgekomen en afgedrukt. Alleen door op deze manier te werk te gaan en steeds weer de uitnodiging grondig na te lezen (en na te laten lezen) kun je immers voorkomen dat er onjuiste informatie in staat vermeld en dat je heel de reeks opnieuw af moet laten drukken (of rectificatie moet gaan nazenden naar alle genodigden). Om niet onnodig veel geld uit je zak te kloppen dient een huwelijksuitnodiging perfect te zijn voordat je deze gaat versturen. Er zal dus niets anders op zitten dan nalezen, nalezen en nog eens nalezen om absoluut zeker van je zaak te zijn.

Ontwerp je eigen huwelijksuitnodiging

Op het moment dat je van plan bent om in het huwelijksbootje te gaan stappen, wil je weliswaar een perfecte huwelijksuitnodiging maken, maar daar absoluut niet te veel voor betalen. Die ene prachtige uitnodiging bij de drukker, of online, is in sommige gevallen dan ook gewoon een te grote aanslag op het beschikbare budget, Gelukkig hoef je dan niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt immers het concept van dat geweldig leuke ontwerp prima gebruiken om je eigen huwelijksuitnodigingen op te baseren. Je slaat dan gewoon de producten in die je denkt nodig te hebben om de droomkaart die je in gedachten hebt, na te maken. Op die manier bespaar je dus al een heleboel geld op de gebruikte materialen en tevens om je huwelijksuitnodigingen werkelijk uniek te maken. De dure uitnodiging heeft je geen geld gekost, maar is wel een mooie bron van inspiratie gebleken.

Kinderen betrekken bij het maken van huwelijksuitnodigingen

Indien jij, en/of je aanstaande man of vrouw, al kinderen hebt, dan is het vaak leuk om hen op de één of andere manier bij jullie huwelijk te betrekken. Zelfs op het moment dat een kind nog heel jong is, kun je bijvoorbeeld een manier bedenken waarop hij, of zij, het aanstaande huwelijk aankondigt. Je kunt hierbij onder andere denken aan een foto, fotoreeks of videobericht waarin het kleintje vertelt (of aan de hand van geschreven teksten die wordt vastgehouden of op een andere plaats in beeld zichtbaar zijn) duidelijk maakt dat er een belangrijke gebeurtenis plaats gaat vinden. Als de kinderen al wat ouder zijn, kun je hen wellicht vragen om een mooie tekening te maken of om een videoboodschap in te spreken waarin aan wordt gekondigd wanneer en waar jullie in het huwelijksbootje willen gaan stappen. In de regel vinden kinderen het heel bijzondere om mee te mogen helpen bij de voorbereidingen van een bijzondere gebeurtenis zoals een bruiloft. Samen met wat oudere kind(eren) weet je vast en zeker wel een originele manier om de gasten op de hoogte brengen van jullie huwelijk en hen hiervoor op een bijzondere manier uit te nodigen. De fantasie van de meeste kinderen is namelijk vrijwel onuitputtelijk en daar kun je in dat geval buitengewoon goed gebruik van maken.

Conclusie

Uitnodigingen versturen voor je huwelijk kun je in feite zo duur, of goedkoop, maken als je zelf wilt. Dit betekent dus ook dat deze uitnodigingen geen rib uit je lijf hoeven te kosten, of een dramatische aanslag zullen plegen op het beschikbare budget. Met de eerder genoemde tips en adviezen kun je namelijk flink wat euro’s in je zak houden zonder dat je in hoeft te boeten op het gebied van de dingen die je belangrijk vindt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20