Trouwfeest plannen: de beste tips met weinig budget!

 

Trouwen met je grote liefde moet één van de belangrijkste en bijzonderste dagen van je leven worden, maar aan een trouwfeest zitten ook een heleboel kosten. Zo zal een gemiddeld huwelijksfeest rond de 20.000 euro kosten. Maar op het moment dat je een beperkt budget hebt, dan kan het prijskaartje van deze grote dag je wellicht afschrikken. Gelukkig zijn er een aantal creatieve manieren om de bruiloftsbegroting wat minder te belasten. Je kunt namelijk een aantal voordelige ideeën doorvoeren zonder daarbij enige concessie te hoven doen ten op zicht van de prioriteiten en wensen die je hebt gesteld

Besparen op de huwelijksvoorbereidingen

Nog voordat je in het huwelijksbootje stapt, zul je al regelmatig met het maken van bepaalde kosten te maken hebben gehad. Denk hierbij maar eens aan het maken en versturen van uitnodigingen. Maar ook op dit soort kosten kun je gelukkig aardig wat geld besparen.

Vermijd een enorme gastenlijst

Hoewel je al snel geneigd bent om iedereen die je kent op de gastenlijst voor je bruiloft te zetten, is dat niet altijd een goed idee. Bij elke persoon die je immers aan deze lijst toevoegt, zul je ook extra kosten moeten maken. Bovendien zal, door een enorme stroom aan gasten, je bruiloft een stuk minder intiem worden. Je moet je bovendien nooit verplicht voelen om bepaalde personen uit te nodigen voor je trouwerij, bijvoorbeeld omdat dit je hiermee je ouders een plezier zou doen.

Vraag hulp in plaats van huwelijkscadeaus

Wanneer je het geluk hebt dat een aantal van je vrienden en familie beschikken over muzikaal talent, dan kun je hen vragen om voor de muzikale begeleiding tijdens de huwelijksceremonie in plaats van een huwelijkscadeau voor je te kopen. Uiteraard kan dit ook gelden voor een bekende die zich toe heeft gespitst op fotografie. Ook een goede amateurfotograaf kan zijn, of haar, diensten aanbieden op je trouwdag als huwelijkscadeau. Het vragen van familie en vrienden om, op hun talent aansluitende, hulp of diensten in plaats van een geschenk is een leuke manier om je bruiloft binnen de gemaakte begroting te kunnen houden.

Koop een confectie bruidsjurk

Indien je wilt besparen op de bruidsjurk, dan dien je proberen te voorkomen dat dit dure kledingstuk aangepast of besteld moet worden. In plaats daarvan kun je beter in verschillende bruidszaken de aanwezige jurken doorpassen. Dit werkt echter het beste als je een kleur kiest die niet meer helemaal in de mode is en als gaat shoppen bij een bruidswinkel die producten van meerdere ontwerpers, en dus uiteenlopende maten, verkoopt. Een ander goedkoop idee is om, in plaats van voor elk bruidsmeisje een nieuwe jurk te kopen, hen te vragen om een eigen jurk in een bepaalde kleur te dragen.

Huur smokings als groep

Behalve als je om een bepaalde reden een eigen smoking wilt hebben, maar dat zijn slechts weinigen onder ons, dan kun je een dergelijk kostuum beter huren. In de regel zal het bovendien handiger en goedkoper zijn om de smokings als groep te huren in één zaak. Je kunt dan immers vaak een groepskorting krijgen. Wanneer je besluit om niet in een smoking te gaan trouwen, dan kun je ook al je bruidsjonkers vragen om een eigen zwart pak, of andere passend kostuum, te dragen op je bruiloft.

Beperk het gebruik van bloemen.

In plaats van bergen geld uit te geven aan bloemen die binnen een afzienbare tijd na het trouwfeest verwelkt zullen zijn, kun je het beter op dit vlak wat beperkter houden. Om toch wat elegantie aan je trouwfeest te geven kun je bijvoorbeeld een enkele roos voor elk bruidsmeisje en een klein bruidsboeket kiezen. Op het moment dat je iemand kent met een mooie rozenstruik, dan kun je zelfs je eigen boeketten maken op de dag voor de trouwceremonie. Je kunt dan immers verse bloemen van de struik snijden en als decoratie gebruiken (uiteraard nadat je eerst alle doornen weg hebt gehaald).

Een andere goedkoop bloemenidee voor een bruiloft is het gebruik van kunstbloemen, in plaats van bijvoorbeeld vers boeket. De kans is namelijk groot dat niemand dit zal merken, terwijl je wel aardig wat geld in je zak kunt houden door zelf vooraf wat mooie boeketten te maken met kunstbloemen (bijvoorbeeld van zijde).

Geen geschenken voor de bruidsjonkers en de bruidsmeisjes

Hoewel het in bepaalde regio’s gebruikelijk is om een cadeau te geven aan de bruidsjonkers en bruidsmeisjes, is dat niet altijd noodzakelijk. In plaats van het een geschenk voor hen te kopen, dat wellicht niet eens in de smaak zal vallen, kun je voor hen een uniek bedankje schrijven. Als je vrienden weten dat je probeert om een ​​sobere bruiloft te organiseren, dan zullen ze dat in de regel wel begrijpen.

Maak zelf de uitnodigingen voor je trouwerij

Indien je beschikt of een kwalitatief goede printer, en over wat extra tijd, dan kun je zelf prima erg stijlvolle uitnodigingen voor je bruiloft maken. Je kunt bijvoorbeeld een aantal eenvoudige, onbedrukte kaarten kopen en deze in een oogwenk omtoveren tot een romantische uitnodiging voor je huwelijksdag. Door geen foto’s of andere opsmuk te gebruiken, maar slecht een klassieke afbeelding en simpele tekst, zul je bovendien aardig wat inkt weten te besparen. Op die manier zulle de uitnodigingen er niet alleen stijlvol uitzien, maar ook nog eens een minimum aan kosten met zich meebrengen. Verder zou je ervoor kunnen kiezen om de uitnodigingen bij een website, zoals VistaPrint te bestellen. Dit soort websites heeft immers regelmatig aanbiedingen van goedkope trouwkaarten die je gemakkelijk vanuit je eigen huis maken en bestellen.

Muziek door beginnende muzikanten

Als je hebt gekozen voor live muzikale tijdens je huwelijksceremonie (en misschien ook voor het trouwfeest), dan kun je goedkopere muzikanten vinden in de plaatselijke muziekschool of een andere muzikale opleiding bij je in de buurt. Deze muziekstudenten kun je vragen om een bepaald instrument te bespelen, of om hun vocale kwaliteiten ten gehore te brengen op je bruiloft. Op deze manier kunnen zij immers meer ervaring opdoen en kun jij besparen op deze doorgaans dure post op je trouwdag.

Hetzelfde geldt overigens ook voor fotografen. Hiervoor kun je eventueel contact opnemen met studenten van een kunstacademie of een fotografiecursus. Een talentvolle student of pas afgestudeerde fotograaf zal vast wel bereid zijn om je bruiloft te fotograferen tegen een aantrekkelijk tarief. Deze persoon zal immers een mooie kans om diens portfolio op te bouwen niet snel laten schieten.

Reclame maken voor korting

Op het moment dat je derden hebt gevraagd om bepaalde diensten te verlenen tijdens je huwelijksceremonie of –feest, zoals muzikanten, een DJ, de bloemist, de cateraar en de fotograaf, dan kun je vragen of ze je een korting willen geven in ruil voor reclame die je voor hen maakt. Je kunt bijvoorbeeld visitekaartjes neerleggen van alle bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de diensten op je huwelijksdag. Deze vorm van reclame maken heeft zich immers in de loop van de tijd al meerdere malen bewezen. Een groot aantal bedrijven zal dan ook graag hun diensten tegen een gereduceerd tarief aanbieden in ruil voor deze effectieve reclamemethode.

De trouwlocatie

Een van de beste manieren om te geld te besparen tijdens je bruiloft is door op zoek te gaan naar een trouwlocatie die je niet al te veel geld gaat kosten. Op een trouwlocatie is in de regel heel veel mogelijk, maar voor de meeste aanstaande bruidsparen zal dit de plek zijn waar de ceremonie wordt gehouden en/of waar het feest zal plaatsvinden. De eerste stap bij het plannen van je huwelijksdag is dan ook het boeken van een trouw- en feestlocatie. Zonder deze locatie kan de ceremonie en het feest immers geen doorgang vinden.

Besparen op je huwelijksdag

Bij de planning van je huwelijk dien je dan ook als eerste te bepalen op welke kosten je eventueel zou kunnen besparen. Hieronder hebben we een aantal manieren op een rij gezet om dat te doen.

Trouw niet op een dure dag

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat vrijdag en zaterdag de meest voorkomende dagen om in het huwelijk te treden. Deze dagen zijn namelijk niet alleen erg handig, maar in de loop van de jaren ook een soort traditie geworden. De meeste mensen die willen gaan trouwen, zullen dan ook al snel één van deze dagen van de week kiezen voor hun huwelijksfeest. Vanwege de grote vraag naar trouwen op deze dag, is het tevens de duurste. Een groot aantal locaties zal zelfs tot wel 50 procent minder kosten in rekening brengen als je hun locatie op een andere dag reserveert. De reden voor dit voordeel is dat er op deze dagen doorgaans geen bruiloften worden georganiseerd. Je reservering zal dus een extra inkomen voor betekenen voor de beheerders van de trouwlocatie. Een heuse win-win situatie dus.

Richt je op je eigen belangen

Bepaal voor jezelf wat je het meest belangrijk vindt op een trouwlocatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een locatie met een geweldig uitzicht, terwijl je minder nadruk legt op het eten dat wordt geserveerd. Ook kun je gaan voor een 5-sterrenhotel met een breed scala aan culinaire hoogstandjes, zonder rekening te houden met de ligging van de locatie. Van tevoren zul je er echter achter moeten komen wat het meest belangrijk is en aan welk onderdeel je eventueel wat extra uit wilt geven, zoals een bekende chef-kok of een pittoreske omgeving. De rest van de kosten zullen dan vaak wel wat beperkt dienen te blijven om je budget niet te buiten te gaan.

Kies een minder traditionele trouwlocatie

Door wat creatief te denken, kun je wellicht ook een locatie boeken voor je trouwceremonie of –feest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je ceremonie in een openbaar park te houden of je trouwfeest te organiseren in een kunstgalerie. Doordat deze locatie zich niet specifiek op trouwerijen toe hebben gelegd, zullen er niet dezelfde exorbitant hoge prijzen in rekening worden gebracht zoals voor de meer traditionele trouwlocaties.

Vermijd locaties In een grote stad

De prijzen zijn over het algemeen wat hoger in de grote steden en om die reden doe je er verstandig aan op eens rond te gaan neuzen buiten de stadsgrenzen om betere deals af te kunnen sluiten. In een groot aantal gevallen kan je dat al snel een paar duizend euro besparen, zelfs als je voor je gasten vervoer hebt geregeld vanuit een grote stad naar je trouwlocatie.

Kies één locatie voor de ceremonie en het feest

Op een groot aantal trouwlocatie is het mogelijk om niet alleen een ceremonie te houden, maar om eveneens het trouwfeest te organiseren. Dit wil dus zeggen dat je geen twee aparte locatie hoeft af te huren. Je kunt hierbij onder andere denken met aan een kerk met een speciaal zaaltje erachter voor je huwelijksfeest. De meeste gasten houden er namelijk niet zo van om zich tijdens een trouwerij van de ene naar de andere locatie te verplaatsen.

Organiseer je bruiloft in de ochtend

Hoewel het misschien wat lastig kan zijn voor een bruid om zichzelf voor te bereiden en bovendien erg vroeg op moet staan, kan een bruiloft in de ochtend organiseren je wel een heleboel geld besparen. Je kunt je gasten immers een brunch of een lunch aanbieden, in plaats van een veel duurder diner. Daarbij komt verder nog dat je meer tijd door te brengen met je kersverse man, of vrouw, op de rest van de dag.

Verzorg het eten zelf

Voor je bruiloft kun je, in plaats van een restaurant of catering in de arm te nemen, ook zelf voor het eten zorgen dat aan je gasten wordt voorgezet. Hierbij kun je uiteraard wat hulp vragen van familie of vrienden, eventueel in plaats van een huwelijkscadeau. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kun je op deze manier als snel drastisch de kosten van het eten voor het trouwfeest verminderen.

Op het moment dat de bereiding van voedsel niet je sterkste kant is, dan kun je in je naaste omgeving op zoek gaan naar een familierestaurant en de eigenaren vragen om je op je trouwdag tegemoet te willen komen. Familierestaurants zijn altijd de eerste plaats om te informeren als je op zoek bent naar voordeel of kortingen. Bovendien zullen deze bedrijven bijna altijd gaan een speciale touch willen geven aan je huwelijk en bovendien erg meegaand zijn als het gaat om bepaalde wensen of een beperkt budget.

Ga in onderhandeling

Je kunt altijd proberen om wat extra voordeel binnen te halen bij het boeken van een locatie. Dit kun je onder andere doen door de informatie en prijzen van een aantal locaties in je voordeel te gebruiken. Verder is het altijd aan te raden om niet te vermelden dat je een locatie af wilt huren voor een bruiloft. Dit doe je beter pas wanneer er een prijs bekend is voor het feest. Sommige locaties zullen namelijk de prijs sterk op gaan krikken op het moment dat het woord bruiloft is gevallen.

Volledige vooruitbetaling met een korting

In de regel zul je verplicht zijn om een ​vooruitbetaling te doen op het ogenblik dat je een locatie wilt boeken voor een bruiloft. Het overige deel van het bedrag dien je dan later te betalen. Je kunt echter ook vragen of je een korting kunt krijgen als je het verschuldigde bedrag ineens afrekent tijdens de boeking. Je dient er dan echter wel voor te zorgen dat je een contract afsluit waarin een vergoedingsplan in is opgenomen zodat je jezelf goed in hebt gedekt voor het geval dat er iets mis gaat.

Trouw buiten het huwelijksseizoen

De zomer is het seizoen dat er de meeste bruiloften worden gevierd. Hoewel het voor gezinnen met kinderen gemakkelijker kan zijn om een bruiloft in de zomer te organiseren, omdat dan het weer vaak mooier en zonniger is, kun je toch overwegen om op een minder populair moment in het jaar te trouwen, zoals in de herfst- of wintermaanden, en zo veel geld te besparen. Dit zal je bovendien geld kunnen besparen op je huwelijksreis omdat je deze eveneens buiten het hoogseizoen kunt boeken.

Ga voor een all-inclusive pakket

Wanneer je bijvoorbeeld een traditionele ceremonie in een kerk wilt tijdens je bruiloft, dan kun je verder kiezen voor een all-inclusive pakket op je trouwfeest. In de regel zal dat betekenen dat er voor alles zal worden gezorgd, inclusief de decoraties, het eten en de bruidstaart. Dit kan je een heleboel geld besparen omdat beheerder van de feestzaal speciale deals af kan sluiten met verschillende diensten en vervolgens deze besparingen aan je door kan berekenen.

Trouwfeest in je eigen tuin

Er zijn een aantal duidelijke voor- en nadelen aan het vieren van je trouwfeest in je eigen tuin. Deze optie is namelijk prima geschikt om bijvoorbeeld een barbecue te houden als trouwfeest, maar wanneer je een meer formele aangelegenheid wilt, dan zal dit je waarschijnlijk meer geld gaan kosten, omdat je alle benodigdheden, zoals tafels, stoelen, bestek, servers en dergelijke, moet gaan huren. Om er zeker van te zijn dat trouwen in je eigen tuin een geldbesparende optie voor je is, dien je dan ook vooraf wat onderzoek te verrichten naar de kosten die een dergelijk feest met zich meebrengt.

Gebruik een geleende stereo-installatie

In plaats van het inhuren van een DJ, kun je ook gewoon gebruikmaken van een doorsnee stereoapparatuur van jezelf, of van vrienden. Door de luidsprekers rondom de dansvloer te plaatsen, heb je op de juist plaats muziek. Het is namelijk niet nodig om ook in de ontvangstruimte volop muziek te horen. Je kunt zelf een afspeellijst met je favoriete nummers maken van enkele uren en deze opslaan op een muziekdrager. Het kiezen van je eigen nummers is een geweldige manier om zowel je budget als je feest te verbeteren.

Kort het trouwfeest in

Sommige locaties zullen steeds voor een uur afgehuurd kunnen worden, om dus geld te kunnen besparen kun je dan ook de duur van het feest wat te verkorten met bijvoorbeeld een uur. Een heleboel gasten zullen dit waarschijnlijk niet eens merken omdat ze toch vaak niet tot het einde willen blijven. Door dit te doen kun je bovendien eveneens geld besparen op andere gebieden, zoals de kosten van de fotograaf, de DJ of de band.

Huur geen onnodige grote locatie

Door er altijd voor te zorgen dat de ruimte die u huurt geschikt is voor het aantal gasten dat je verwacht op je trouwerij. Je hoeft dus geen locaties te gaan bekijken waar 300 gasten terechtkunnen, terwijl je er maar 100 uit hebt genodigd. Doorgaans kun je stellen dat een kleinere ruimte wat voordeliger is om te huren wanneer je gaat voor een grotere feestlocatie.

Huur een locatie bij een nieuw bedrijf

Een andere tactiek om geld te kunnen besparen op je bruiloft is door een locatie te boeken bij een bedrijf dat nog maar pas haar deuren heeft geopend. Nieuwe locaties zullen vaak lagere prijzen hanteren omdat ze op die manier proberen om een goede reputatie op te bouwen en bovendien een aantal nieuwe klanten hopen binnen te halen.

Zorg voor je eigen drank

Op het ogenblik dat je alcoholische drank wilt serveren op je bruiloft, dan huur je bij voorkeur een locatie waar het is toegestaan om je eigen drank, zoals wijn en bier, mee te brengen. Juist op de drankjes zullen de meeste bedrijven namelijk forse winst op maken tijdens een feest. Je kunt dan ook al snel honderden euro’s besparen door je eigen sterke drank mee te brengen voor je trouwfeest.

De huwelijksreis

Reizen kosten geld, vaak veel geld en daar vormt een huwelijksreis in de regel echt geen uitzondering op. Zeker niet als je een verre reis wilt maken met alle denkbare luxe en extra’s. Gelukkig zijn er ook voordeliger alternatieven te bedenken die je veel geld kunnen besparen.

Een eenvoudige huwelijksreis

Een enorme huwelijksreis, met alles erop en eraan, klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar het kan ook een stuk goedkoper (en vaak ook veel leuker) door je reis dichter bij huis te blijven tijdens je wittebroodsweken. In plaats van een grote, dure reis te plannen, kun je je beter focussen op waar het nu echt om gaat op je huwelijksreis: Je ontspannen na een aantal hectische weken die vooraf zijn gegaan aan je  bruiloft en genieten van de tijd alleen met je kersverse man, of vrouw. Een lange vliegreis naar de andere kant van de wereld met meerdere tussenstops zal daarbij dan ook zeker niet echt meehelpen aan de zo verdiende rust. Je zou zelfs gewoon in je eigen auto kunnen springen en één of twee week doorbrengen op een interessante bestemming bij je in de buurt die je graag eens wilt verkennen. Het gaat er per slot van rekening om dat je lekker tot rust komt en dat je van elkaar kunt gaan genieten.

Conclusie

Bij het plannen van een bruiloft is op tijd beginnen met de voorbereidingen cruciaal en bovendien mag je hierbij niet vergeten om rekening te houden met onverwachte bruiloftskosten. Tevens zul je voorbereidingen moeten treffen voor de tijd, na je huwelijksceremonie en –feest. Je kunt bijvoorbeeld het geld gebruiken dat je hebt weten te besparen op je trouwdag om samen met je kersverse man, of vrouw, een romantische huwelijksreis te gaan maken.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20