TrendForce: ‘Smartphoneverkoop kan opnieuw met groei aanknopen’

Dit jaar zullen er wereldwijd ongeveer 1,36 miljard smartphones worden verkocht. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van analist TrendForce. De sector zal zich daarmee volgens de onderzoekers gedeeltelijk kunnen herstellen van de terugval die vorig jaar moest worden gemeld.

Vorig jaar was er immers sprake van een daling met 11 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee moest de sector de grootste terugval uit zijn geschiedenis optekenen.

Nieuwe normaal

‘De wereldwijde smartphonemarkt zal dit jaar wellicht een geleidelijk herstel laten optekenen naarmate de consument aan het nieuwe normaal na de coronapandemie gewend raakt,’ aldus TrendForce. ‘Er mag dit jaar ook een injectie worden verwacht door de aankoop van nieuwe smartphones die oudere apparaten moeten vervangen. Bovendien is er ook nog de toenemende vraag in de opkomende markten.’

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung zal volgens TrendForce ook dit jaar de populairste verkoper van smartphones blijven, gevolgd door Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo en Transsion. ‘Samen vertegenwoordigen deze merken bijna 80 procent van de wereldwijde verkopen,’ merken de onderzoekers op. Opmerkelijk daarbij is echter de afwezigheid van het Chinese merk Huawei, dat vorig jaar nog op een derde plaats stond.

TrendForce merkt daarbij op dat de Chinese fabrikant met verschillende uitdagingen zal moeten afrekenen. Enerzijds ervaart Huawei in verscheidene landen een aanzienlijke tegenwerking omdat het bedrijf dicht zou aanleunen bij de Chinese militaire autoriteiten.

Anderzijds moet er volgens de analisten ook rekening gehouden worden met een afsplitsing van dochtermerk Honor, dat een eigen positie op de wereldmarkt zou willen uitbouwen. Hierdoor dalen de volumes verkopen die Huawei in rekening kan brengen, maar bovendien dreigt de introductie van een zelfstandig Honor op de internationale markt een bijkomende concurrent te creëren. TrendForce verwacht dat Huawei dit jaar in de wereldrangschikking naar een zevende plek zal terugzakken.

5G

‘De coronapandemie vormt bij de prognoses over de internationale smartphonemarkt dit jaar de grootste onzekerheid,’ zegt TrendForce nog. ‘Daarnaast kan de verkoop echter mogelijk ook lijden onder geopolitieke instabiliteit, terwijl men eveneens moet vrezen voor mogelijke haperingen in de productie door aanvoerproblemen bij de toeleveranciers.

Verder verwacht TrendForce dat 5G-smartphones dit jaar in de verkoop een aandeel van 37 procent zullen halen. ‘Dankzij een agressieve druk van de Chinese overheid behaalden 5G-smartphones vorig jaar in de verkoop al een aandeel van 19 procent,’ aldus de analisten.

‘Chinese merken namen van die afzet bijna 60 procent voor hun rekening. Ook in andere landen zullen 5G-toestellen dit jaar een grotere populariteit genieten. Geraamd wordt dat dit jaar ongeveer 500 miljoen toestellen met 5G-capaciteiten zullen worden verkocht.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20