Mogelijk ingekort: het treffen tussen Xi Jinping en Charles Michel

Het bezoek van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, aan China, wordt wellicht niet het grootse treffen waar de voormalige Belgische premier mogelijk op hoopte. De Chinese president Xi Jinping heeft momenteel andere dingen aan zijn hoofd.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinezen zijn het 'Zero COVID'-beleid van hun regering zat; daarom rolt de voorbije dagen een immense, ongekende protestgolf over de Volksrepubliek. Een relatief lage vaccinatiegraad en weinig blootstelling aan het virus hebben de immuniteit van Chinezen tegen COVID-19 niet bevorderd. Het besmettingspercentage is de afgelopen weken opnieuw gestegen, net nu de Chinese economie een belangrijke versoepeling van de maatregelen verwachtte. China is nu al bijna twee jaar bezig met deze gezondheidscrisis.

In het nieuws: Charles Michel ontmoet op 1 december Xi Jinping, tegen een zeer gespannen geopolitieke achtergrond.

  • Voorlopig blijft de ontmoeting tussen de twee leiders op de agenda staan. Maar veel zal afhangen van wat er gebeurt in China, waar in de grootste steden van het land demonstraties uitbreken.
  • Chinese mensen, vooral jongeren, hebben genoeg van de drastische en hardvochtige maatregelen van het regime in Beijing.
    • De demonstranten houden blanco vellen papier omhoog; een subt
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20