De voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders en staatshoofden, Belgisch ex-premier Charles Michel, trekt op 1 december naar China. Daar zal hij Xi Jinping, de Chinese president en leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), ontmoeten.
Treffen tussen EU-topman Charles Michel en Chinees president Xi Jinping volgende week in Beijing: “Gespannen geopolitieke situatie”
Waarom is dit belangrijk?
Dit wordt het eerste bezoek van een Europees politicus aan China sinds... begin november. Toen heeft Duits bondskanselier Olaf Scholz immers een blitzbezoek aan het Middenrijk afgelegd. Zijn trip stuitte echter op veel kritiek. Zo was met name Frankrijk bezorgd dat Scholz door soloslim te spelen een gezamenlijk gecoördineerd EU-plan van aanpak ten opzichte van China zou doen mislukken.De essentie: Het is de eerste keer sinds 2018 dat een EU-voorzitter Xi ontmoet in China. Er is natuurlijk bijzonder veel veranderd in die vier jaar.
- Denken we aan heikele kwesties als de COVID-crisis (en China’s hardvochtige ‘Zero COVID’-beleid als antwoord daarop), de oorlog in Oekraïne (en de Chinese weigering om de Russische agressie te veroordelen), en Xi’s derde termijn als partijvoorzitter (ook wel: verstevigde grip op de Chinese samenleving).
Duitse economische belangen
- Niet alle EU-lidstaten zijn echter voorstander van een kritische houding tegenover China.
- Berlijn, de locomotief van de eurozone, bijvoorbeeld, is economisch erg afhankelijk van Beijing en blaast liever niet alle bruggen op.
- Onder meer Duitse autoreuzen als Volkswagen en BMW hebben bijvoorbeeld fabrieken in China. De Chinezen hebben dan weer een deel van de Hamburgse haven in handen. En in het algemeen leunt de Duitse industrie erg op Chinese (batterij)technologie.
- Sinds de Oekraïne-oorlog zou Duitsland nochtans moeten beseffen dat het een zware prijs betaalt voor afhankelijkheid van staten die (geo)politiek een andere koers varen dan het Westen. Dat is een vaststelling van onder meer de Groenen, leden van de Duitse regering.
- Onder meer Duitse autoreuzen als Volkswagen en BMW hebben bijvoorbeeld fabrieken in China. De Chinezen hebben dan weer een deel van de Hamburgse haven in handen. En in het algemeen leunt de Duitse industrie erg op Chinese (batterij)technologie.
Haviken
- Het kleine landje Litouwen geldt dan weer als één van de China-haviken van het statenverband, zo schrijft ANP.
- Tegen Litouwse producten werd namelijk een Chinese boycot ingesteld omdat Vilnius de banden heeft aangehaald met de democratische eilandstaat Taiwan. Die wordt door het Chinese regime als een afvallige provincie beschouwd.
- Intussen is er nog Washington, dat in Brussel graag een bondgenoot ziet voor zijn handelsoorlog met Beijing.
- En dus ondervindt de EU de grootste moeite om een strategie te bedenken voor hoe ze zich het best verhoudt tegenover de op een na grootste economie.
Engagement
Het citaat: “Tegen de achtergrond van een gespannen geopolitieke en economische situatie is het bezoek een goede gelegenheid voor zowel de EU als China om zich te engageren.
- De leiders van de EU en China zullen mondiale uitdagingen en onderwerpen van gemeenschappelijk belang bespreken”, zo stelt iemand van Michels kabinet tegenover de Financial Times.
Verder: Volgens Michel zelf zouden “mensenrechten, klimaatverandering, economische betrekkingen en wereldwijde gezondheidskwesties” op de agenda moeten staan tijdens de besprekingen. Dat zei hij tijdens een EU-top in oktober.
(as)