Trans-Atlantische spanning is te snijden: VS dreigt met miljarden aan invoertaksen op Europese producten

De Amerikaanse Handelsvertegenwoordiger publiceerde dinsdag een lijst van 30 categorieën van Europese goederen waar de VS mogelijk nieuwe importheffingen gaat op plakken. De tarieven zijn een reactie op subsidies die de Europese Unie aan Airbus heeft gegeven, de bekende Europese luchtvaartfabrikant.

In totaal wil de VS invoertaksen opleggen aan Europese producten ter waarde van 3,1 miljard dollar. Het om een resem aan typisch Europese producten, gaande van Belgische bieren tot Franse kledij.

Langlopend dispuut

Beide handelsblokken vechten al meer dan 15 jaar een handelsconflict uit over subsidies voor het Amerikaanse Boeing enerzijds, en het Europese Airbus anderzijds.

De Europese Unie en de Verenigde Staten beweren dat elkaars respectieve vliegtuigfabrikanten een oneerlijk concurrentievoordeel genieten door illegale subsidiëring.

Eind vorig jaar oordeelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de VS importtarieven mag heffen, omdat beide partijen hun vliegtuigbouwers oneerlijk bevoordelen. Het is dat vonnis dat de regering Trump nu dreigt te benutten.

Over het Europees recht om importheffingen in te voeren oordeelt de waakhond van de wereldhandel later dit jaar.

Diep water tussen VS en EU

De Europeanen staan op hun achterste poten na de publicatie van de lijst. De Europese Commissie is bezorgd op het effect van de mogelijke invoertaksen op haar bedrijven, die nog aan het duizelen zijn van de coronacrisis.

‘Het schept onzekerheid voor bedrijven en brengt aan beide zijden van de Atlantische Oceaan onnodige economische schade toe’, aldus een woordvoerder van de commissie in een reactie.

‘ De schade is bovendien groter doordat de VS zich richt op nieuwe producten, waardoor nog meer toeleveringsketens verstoord kunnen worden dan nu al het geval is.’

De VS zijn namelijk sinds begin dit jaar al begonnen met het geleidelijk aan invoeren van importtarieven naar aanleiding van het WTO-vonnis. Tot nog toe gebeurde dat in volledig andere sectoren, zoals luchtvaart en gereedschap. Dat er nu nog meer sectoren geviseerd worden zet kwaad bloed in het Avondland.

Vorige week nog verzuurden de trans-Atlantische relaties doordat de VS zich terugtrokken uit de onderhandelingen om een globale belasting op grote techbedrijven te heffen, iets wat de EU uitermate belangrijk vindt. Nu gooien de Amerikanen olie op het vuur door te dreigen met miljardentarieven.

Wereldwijd bestaat de vrees dat het stroeve economische herstel van de coronacrisis nog bemoeilijkt zal worden door een nieuwe handelsoorlog tussen de aloude bondgenoten.

Meer