Toyota bouwt eigen ultramoderne ‘stad van de toekomst’

De Japanse autobouwer Toyota wilt volgend jaar een hypermoderne stad bouwen waarin mensen kunnen kennismaken met de allernieuwste technologieën. 

‘De stad van de toekomst’ of ‘een levend laboratorium’. Zo omschreef Toyota zijn unieke en ambitieuze project tijdens de Amerikaanse technologiebeurs CES. De autogigant zal in 2021 de eerste steen leggen van de ‘Woven City’ aan de voet van Mount Fuji in Japan.

Bewoners van de stad, een onderling verbonden ecosysteem aangedreven door waterstof, zullen er in staat zijn om de laatste technische snufjes op het gebied van robotica, persoonlijke mobiliteit, slimme huizen en artificiële intelligentie (AI) te testen. Volgens het bedrijf zouden zo’n 2.000 medewerkers van Toyota en hun gezinnen, alsook gepensioneerden, wetenschappers en partners er komen wonen. 

Woven City krijgt naast een groot centraal park ook verschillende wijkparken. Foto: Toyota

‘Het doel is om klimaatveranderende uitstoot van voertuigen en huizen te verminderen, om files terug te dringen en om internettechnologie toe te passen op het alledaagse leven’, zei Toyota-baas Akio Toyoda. ‘Mensen, gebouwen en voertuigen zullen allemaal met elkaar verbonden zijn en met elkaar kunnen communiceren via data en sensoren.’

Robots en duurzaamheid

Bovendien is de architect die instaat voor de opbouw van de ultramoderne stad niet van de minste. De Japanners gaan er prat op dat ze Bjarke Ingels, ontwerper van het nieuwe Two World Trade Center in New York, hebben kunnen strikken. 

De vermaarde Deense architect heeft zelfs al een duidelijk plan uitgetekend. De stad krijgt drie soorten straten: een voor uitsluitend snelle voertuigen, een voor tragere vervoersmiddelen en voetgangers samen, en een promenade alleen voor wandelaars. Daarnaast zal de stad ‘volledig duurzaam’ zijn en wordt er bij de opbouw alles aan gedaan om de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verminderen. 

Aan de voet van de berg Fuji – de hoogste berg van Japan – start Toyota begin 2021 met de bouw van de ‘stad van de toekomst’. Foto: Toyota

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de toekomstige bewoners ook huisrobots die hen zullen bijstaan in het dagelijkse leven. Sensoren uitgerust met AI zullen de gezondheidstoestand van de bewoners controleren en op straat zullen volledig autonome, elektrische voertuigen beschikbaar zijn.

Snelgroeiende bevolking

Het initiatief van Toyota past in het kader van de steeds snellere verstedelijking wereldwijd, waardoor steden steeds effectiever moeten omgaan met het leveren van openbare diensten om inwoners beter te bedienen. 

Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking tegen 2050 bestaan uit 9,8 miljard mensen, tegenover 7,7 miljard vandaag. Daarbij komt dat bijna 70 procent naar verwachting in stedelijke gebieden zal wonen. 

Dit probleem aanpakken is naar eigen zeggen een persoonlijke droom van Toyoda: ‘We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven willen verbeteren, om te profiteren van dit unieke ecosysteem en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen’.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.