Tortoise: Elektrische scooters keren zelf naar verzamelpunt terug

In de Amerikaanse stad Peachtree Corners is het jonge bedrijf Tortoise tests gestart met zelfrijdende elektrische scooters. Dmitry Shevelenko, chief executive van de onderneming, denkt dat de technologie een antwoord kan bieden op een aantal knelpunten die bij de verhuur van elektrische scooters en deelfietsen zijn opgedoken.

‘Tortoise is geen fabrikant van e-scooters,’ verduidelijkt Laura Bliss, specialist infrastructuur bij de nieuwssite CityLab. ‘De onderneming ontwikkelt daarentegen technologieën die zelfrijdende eigenschappen met afstandsbediening combineren. De toepassing kan in principe in elk voertuig worden geïmplementeerd.’

Hinder

‘Momenteel worden veel steden geconfronteerd met achtergelaten fietsen en scooters die op alle mogelijk plaatsen rondslingeren,’ benadrukt Laura Bliss. ‘De technologie van Tortoise maakt het de vlootbeheerders mogelijk om de transportmiddelen uit zichzelf naar vooraf geselecteerde verzamelplaatsente laten begeven.’

‘Op die manier vormen rondslingerende scooters niet langer een hinder. Bovendien hoeven de vlootbeheerders geen vergoedingen te betalen aan medewerkers die de achtergelaten transportmiddelen overal in de stad moeten ophalen.’

Om de hinder voor andere gebruikers van de openbare ruimte tot een minimum te herleiden, kunnen de vlootbeheerders volgens Shevelenko de scooters routes laten volgen die door weinig voetgangers worden gebruikt.

Shevelenko wijst erop dat de technologie ook komaf maakt met de dreiging van premiejagers. Dergelijke figuren hebben de voorbije periode op diverse locaties al massaal fietsen en scooters van vlootbeheerders opgehaald en verzameld. De transportmiddelen werden vervolgens alleen vrijgegeven nadat een losgeld was betaald.

Europa

Wanneer er sprake zou zijn van een mogelijk incident – onder meer wanneer de scooter zou omvallen – zullen de vlootbeheerder volgens Shevelenko bovendien automatisch een bericht krijgen dat er iets is misgelopen, zodat snel kan worden ingegrepen. 

De technologie wordt momenteel getest in een bedrijvenparkin Peachtree Corners, een voorstad van Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. In november zou Tortoise ook in twee Europese steden met een proefproject van start gaan.

Een aantal fabrikanten van elektrische scooters zouden al interesse hebben getoond om de technologie van Tortoise te installeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20