Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tortoise: Elektrische scooters keren zelf naar verzamelpunt terug

Logo Business AM
Economie

22/10/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In de Amerikaanse stad Peachtree Corners is het jonge bedrijf Tortoise tests gestart met zelfrijdende elektrische scooters. Dmitry Shevelenko, chief executive van de onderneming, denkt dat de technologie een antwoord kan bieden op een aantal knelpunten die bij de verhuur van elektrische scooters en deelfietsen zijn opgedoken.

‘Tortoise is geen fabrikant van e-scooters,’ verduidelijkt Laura Bliss, specialist infrastructuur bij de nieuwssite CityLab. ‘De onderneming ontwikkelt daarentegen technologieën die zelfrijdende eigenschappen met afstandsbediening combineren. De toepassing kan in principe in elk voertuig worden geïmplementeerd.’

Hinder

‘Momenteel worden veel steden geconfronteerd met achtergelaten fietsen en scooters die op alle mogelijk plaatsen rondslingeren,’ benadrukt Laura Bliss. ‘De technologie van Tortoise maakt het de vlootbeheerders mogelijk om de transportmiddelen uit zichzelf naar vooraf geselecteerde verzamelplaatsente laten begeven.’

‘Op die manier vormen rondslingerende scooters niet langer een hinder. Bovendien hoeven de vlootbeheerders geen vergoedingen te betalen aan medewerkers die de achtergelaten transportmiddelen overal in de stad moeten ophalen.’

Om de hinder voor andere gebruikers van de openbare ruimte tot een minimum te herleiden, kunnen de vlootbeheerders volgens Shevelenko de scooters routes laten volgen die door weinig voetgangers worden gebruikt.

Shevelenko wijst erop dat de technologie ook komaf maakt met de dreiging van premiejagers. Dergelijke figuren hebben de voorbije periode op diverse locaties al massaal fietsen en scooters van vlootbeheerders opgehaald en verzameld. De transportmiddelen werden vervolgens alleen vrijgegeven nadat een losgeld was betaald.

Europa

Wanneer er sprake zou zijn van een mogelijk incident – onder meer wanneer de scooter zou omvallen – zullen de vlootbeheerder volgens Shevelenko bovendien automatisch een bericht krijgen dat er iets is misgelopen, zodat snel kan worden ingegrepen. 

De technologie wordt momenteel getest in een bedrijvenparkin Peachtree Corners, een voorstad van Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. In november zou Tortoise ook in twee Europese steden met een proefproject van start gaan.

Een aantal fabrikanten van elektrische scooters zouden al interesse hebben getoond om de technologie van Tortoise te installeren.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO