Topweek voor Europese beurzen: “Beleggers zien geopolitieke crisis als koopkans”

De Bel20 steeg vrijdag 0,9 procent en sloot op 4.147,45 punten. Vorige week eindigde de Brusselse sterindex nog op 3.899,24 punten. De week werd gekenmerkt door een breed herstel op de Europese, maar ook op de Amerikaanse beurzen.

Volgens Philippe Gijsels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis, valt de veerkracht van de aandelenmarkten vooral te verklaren door de hoop op een vorm van wapenstilstand of vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne. “Beide partijen praten, dus is er een kans dat er een uitweg gevonden wordt uit deze vreselijke toestand. En daar zet de markt op in”, aldus de strateeg.

“Beleggers geconditioneerd”

Bovendien merkt Gijsels op dat beleggers de afgelopen jaren geconditioneerd zijn om geopolitieke problemen als een koopkans te zien, omdat de markten doorgaans enkele maanden later stijgen als er een oplossing komt. “Beleggers lijken zeer actief op zoek te zijn naar goed nieuws”, ging de strateeg verder. Maar de nieuwsstroom is niet altijd even bemoedigend, waarschuwde Gijsels.

Amerika spreekt steeds hardere taal aan het adres van Vladimir Poetin. Het land wilde ook de druk op Moskou opvoeren door een gesprek tussen president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Xi zei tijdens de bespreking dat een conflict in Oekraïne “in niemands belang” is, meldde China’s staatspersbureau Xinhua. “De Oekraïense crisis is iets wat we niet willen zien”, voegde Xi eraan toe, zeggende dat de VS en China hun internationale verantwoordelijkheden moeten nemen en zich moeten inzetten voor wereldvrede.

Poetin van zijn kant beloofde volgens Reuters dat Rusland zal zegevieren in Oekraïne, ten overstaan van een voetbalstadion vol Moskouse supporters.

“De situatie blijft zeer onzeker en fragiel”, concludeerde de strateeg van BNP Paribas Fortis. Dat blijkt ook uit de jojobewegingen van de oliekoers. De olieprijzen stegen vrijdag, met zowel Brent als WTI terug boven de 100 dollar per vat.

Meer