Poetin spreekt stadion vol “aanhangers” toe in Moskou: “Al onze plannen zullen slagen”

Vrijdag besloot de Russische overheid om een herdenking te organiseren voor de achtste verjaardag van de annexatie van het Krim-schiereiland. Duizenden Russen die gepresenteerd werden als aanhangers van Vladimir Poetin en zijn “speciale militaire interventie” verzamelden in het gigantische Luzhniki-stadion in Moskou. 

Duizenden Russen kwamen samen in het Olympische stadion, dat zo’n 81.000 bezoekers kan ontvangen en waar de openingsmatch en de finale van het WK-voetbal van 2018 werden gespeeld. 

Volgens verschillende bronnen op Twitter zouden buitenlandse correspondenten en journalisten van de voornaamste persagentschappen onder druk gezet zijn om plaats te nemen in het stadion. Daar mochten ze getuige zijn van een evenement dat doet denken aan de grote manifestaties van totalitaire regimes, of de krankzinnige rally’s van Donald Trump voor zijn aanhangers.

De Russische overheid lijkt zo aan de buitenwereld te willen tonen dat de oorlog bij een groot deel van de bevolking nog steun geniet, ook al ziet de militaire situatie in Oekraïne er bitter slecht uit voor het Russische leger. De zogezegde snelle operatie waarmee het Russische leger vlot alle Oekraïense grootsteden zou innemen, is ontaard in een complete patstelling met een toenemend aantal slachtoffers.

Parallel met overwinning op nazi’s

Volgens verschillende waarnemers werden in het stadion video’s uitgezonden die tonen hoe Oekraïense vlaggen op de grond worden gegooid. Het is moeilijk om hier geen parallel te zien met de grote overwinningsparade uit 1945. Honderden spandoeken en kentekens van nazi-Duitsland werden toen op de trappen voor het mausoleum van Lenin werden gegooid door soldaten van het Rode Leger, die allemaal handschoenen droegen om de vervloekte kentekens niet met de blote handen aan te moeten raken. 

Vrijdag, in het stadion van Luzhniki, hing een spandoek met het opschrift “nee tegen het nazisme” achter de Russische dictator. 

Persoonlijke toespraak van Poetin

Het hoogtepunt van dit patriottische spektakel is en blijft de toespraak van Poetin in vlees en bloed. De Russische dictator toonde zich in het stadion aanwezig om er zijn waanzinnige beschuldigingen tegenover de Oekraïense strijdkrachten te herhalen dat ze in de Donbass een genocide zouden plegen.

Daarnaast verzekerde Poetin het succes van zijn “militaire operatie“. “We zullen al onze plannen uitvoeren,” beloofde hij. “Ik doe alles voor ons volk. Onze troepen (…) steunen elkaar. Ze gedragen zich als echte bloedbroeders samen in de strijd. Zulk gedrag hebben we al lang niet meer gezien.”

Het discours van de Russische dictator – die slechts een 15-tal minuten duurde – werd iets te vroeg tijdens de live-uitzending onderbroken. Het beeld van de president werd plotseling vervangen door patriottisch gezang. Waarschijnlijk ging het om een technisch probleem. Sommige waarnemers vergelijken de storing plagend met de propagandamachine van het Kremlin die ook klaar lijkt om vast te lopen.

(lp)

Meer