Topconsultant stort 7 miljoen terug aan Luikse intercommunale ‘wegens slechte dienstverlening’

Consultantbureau McKinsey gaat 7 miljoen euro terugstorten aan Nethys. Die Luikse intercommunale huurde het bureau in 2014 in om een herstructurering te organiseren, maar de geleverde diensten ‘voldeden niet aan de normen’, zo erkent McKinsey nu zelf.

McKinsey wordt vooral met de vinger gewezen omdat het te lage waardebepalingen had gegeven voor bepalen organisaties binnen Nethys, specifiek Win en Elicio, en die in het geheim verkocht aan voormalig Nethys-topman Stéphane Moreau en diens omstreden zakenpartner Francois Fornieri.

Zij probeerden dus onderdelen van Nethys over te nemen, zonder daar de marktconforme prijs voor te betalen. McKinsey was blijkbaar een gewillige partner in dat opzet.

Toen de zaak aan het licht kwam in het najaar van 2019 veroorzaakte dat veel ophef in het Franstalige landsgedeelte. Zeker toen bleek dat de semipublieke intercommunale al 20 miljoen euro betaalde aan de Amerikaanse consultant tussen 2014 en 2019. 

De verkoop werd sindsdien geannuleerd, en enkele weken geleden werd door de Luikse onderzoeksrechter een huiszoeking bevolen in de kantoren van McKinsey. Die laatste moet nu de duimen leggen en slaat publiekelijk een mea culpa. Woensdagavond maakte zowel Nethys als McKinsey bekend dat de consultant 7 miljoen euro zal terugbetalen aan de Luikse intercommunale. ‘Ons werk voldeed niet aan onze eigen normen’, zegt het gereputeerde consultancykantoor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20