Topadviseur Boris Johnson over reis van 400 km tijdens lockdown: ‘Ik heb de juiste keuze gemaakt’

Dominic Cummings, de dichtste vertrouweling van de Britse premier Boris Johnson, staat al enkele dagen in het oog van een storm. De omstreden hoofdadviseur heeft de strenge coronamaatregelen van zijn eigen regering niet nageleefd door een rit van 400 kilometer te maken.

Waarover gaat het? Middenin de coronacrisis, eind maart, reisde Dominic Cummings samen met zijn zieke echtgenote en zijn zoon van Londen naar Durham, waar zijn ouders wonen. Dat maakten de Britse kranten The Daily Mirror en The Guardian dit weekend bekend. Nochtans had zijn baas, Boris Johnson, op 23 maart een lockdown afgekondigd. ‘Britten moeten thuis blijven’, klonk het toen.

De details? Hoewel Cummings in eerste instantie bleef zwijgen, koos hij er maandagnamiddag toch voor om een persconferentie te organiseren in de tuin van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Daar gaf hij toe dat zijn echtgenote symptomen vertoonde van het virus en daarom beslisten naar Durham te rijden, waar zijn ouders wonen.

Dat had te maken met zijn zoon van 4 jaar. Het koppel verbleef er in een aparte woning op de boerderij, zodat de nichtjes van Cummings van 17 en 20 jaar konden oppassen op zijn zoon. De adviseur had geen contact met zijn ouders en bleef de hele tijd op het terrein, behalve voor een korte testrit om in te schatten of de terugreis naar Londen kon doorgaan. Tijdens het verblijf in Durham was Cummings zelf namelijk ook ziek geworden.

Genoteerd: tijdens een vragenronde van journalisten gaf Cummings aan dat hij geen spijt heeft van zijn keuze. ‘Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt in de omstandigheden waarin ik me bevond’, stelt hij. De adviseur erkende ook dat Boris Johnson niet op de hoogte was. ‘Ik heb de premier niet geconsulteerd, hij was zelf ziek en had grote problemen.’ Boris Johnson lag zelf enkele dagen op intensieve zorgen.

Maar? De controverse in het Verenigd Koninkrijk blijft duren. Veel Britten pikken het niet dat de regels klaarblijkelijk niet gelden voor de rechterhand van de premier. Ontslag was volgens Cummings echter nooit aan de orde en Johnson zelf blijft pal achter zijn hoofdadviseur staan. Zondagavond liet hij al weten dat Cummings ‘verantwoordelijk’ had gehandeld. ‘Ik denk dat hij het instinct van elke vader en elke ouder gevolgd heeft’, zei Johnson.

Lees ook: Adviseur Boris Johnson zoekt ‘supergetalenteerde weirdos’ voor Britse overheid

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20