Britse pubs sluiten: Johnson neemt toch lockdownmaatregelen

De Britse premier Boris Johnson heeft beslist om toch over te gaan op een lockdown. Pubs, restaurants, fitnesscentra en andere openbare plaatsen moeten sluiten.

Johnson stond lang weigerachtig tegenover een lockdown-scenario en geloofde sterk in de groeps-immuniteit. Het aantal doden in Groot-Brittannië en zeker in Engeland, is de laatste dagen echter sterk gestegen.

Pubs dicht

De laatste 24 uur lieten 40 mensen het leven door het coronavirus covid-19. Johnson kwam daardoor steeds meer onder druk te staan om strengere maatregelen uit te vaardigen.

Nu sluiten dus, in een vergelijkbaar scenario met België, de pubs, restaurants en clubs in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt ook meteen vrijdagavond.

Lonen betaald door de overheid

Daarnaast neemt Johnson ook ongeziene economische maatregelen. Zo zullen de lonen van zij die niet werken, gedekt worden door de overheid, kondigde zijn kabinet aan. Dat is de eerste keer in de geschiedenis van het VK.

Wie met een btw-rekening zit, mag die ook wat later betalen. Leningen aan bedrijven zullen rentevrij zijn gedurende twaalf maanden. De maatregelen kosten de Britse economie 30 miljard pond, dat is 27 miljard euro, zegt de Britse schatkist.

Er komt ook een investering van een 6 miljard pond, dat is 5,5 miljard euro, voor de openbare gezondheidszorg en de sociale zekerheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20