Is de berenmarkt voorbij? Aandelenmarkt kan tegen eind 2022 met 18 procent stijgen, volgens analist van Fundstrat

Is de berenmarkt voorbij? Aandelenmarkt kan tegen eind 2022 met 18 procent stijgen, volgens analist van Fundstrat
De aandelenmarkt zou een heropleving kunnen kennen, meent Tom Lee. (Spencer Platt/Getty Images)

De aandelenmarkt zou nog voordat het jaar gedaan is weer recordhoogtes kunnen bereiken, meent Tom Lee, strateeg bij marktonderzoeksbureau Fundstrat. Hij beweert dat de berenmarkt gedaan is en voorspelt een groei van zo’n 18 procent voor 2022.

Lee baseert zich daarvoor ironisch genoeg op de talloze negatieve nieuwsfeiten van de afgelopen weken. 

De economische output van de VS is immers al twee kwartalen op een rij gedaald, wat het technisch gezien in een recessie plaatst. Dat is echter pas officieel het geval is wanneer het National Bureau of Economic Research, een ngo die zich bezighoudt met economisch onderzoek, dat ook zegt.

Ook de renteverhogingen in zowel de VS als Europa waren geen goed nieuws en zullen de angst voor het recessiespook enkel doen aanwakkeren. Daarbovenop komen de torenhoge olie- en gasprijzen, veroorzaakt door Ruslands invasie van buurland Oekraïne. 

Bedrijven doen het beter dan verwacht

En toch konden aandelenindexen S&P 500 en de Nasdaq 100 deze week een stijging met drie procent optekenen. “Wanneer slecht nieuws markten niet kan neerhalen, dan is het tijd voor investeerders om te evalueren”, zei Lee. 

De cijfers liegen er alvast niet om: Meer dan de helft van de S&P 500, een index waar de 500 grootste Amerikaanse bedrijven qua marktkapitalisatie in worden opgenomen, heeft al kwartaalresultaten bekendgemaakt. Drie vierde van hen konden hogere winsten optekenen dan door analisten werd verwacht.

Volgens Lee zal de economie het in de komende maanden enkel beter doen. Door de renteverhogingen zou de inflatie beginnen afremmen, wat er in theorie voor moet zorgen dat consumenten terug meer geld uitgeven. Dat zou al zichtbaar zijn in de prijs van enkele grondstoffen, zoals olie en graan, iets dat intussen voelbaar zou worden op de consumentenmarkt. 

Vergelijking met 1982

Lee vergelijkt de situatie met die van 1982, toen Paul Volcker, toenmalig hoofd van de Fed (de Amerikaanse centrale bank) een paar forse renteverhogingen doorvoerde om de inflatie te bestrijden, die tot een kortstondige recessie leidden. 

“Tijdens Volckers oorlog tegen de inflatie, bereikte de aandelenmarkt een bodem in augustus 1982. Dat was twee maanden voordat Volcker die maatregelen stopzette. Nog belangrijker, aandelen herstelden het volledige verlies van de 36-maandenlange berenmarkt in vier maanden”, zegt Lee, die nu een gelijkaardige rally ziet gebeuren in de komende maanden. 

Volgens Lee ligt de bodem nu achter ons. In april zei de beursanalist al dat er ongeveer 90 procent kans was dat die dit jaar zou worden bereikt. Lee zei toen dat komende drie tot vier maanden nog turbulent zouden kunnen zijn, maar dat hij de maanden erop beterschap aan de horizon zag. Die voorspelling lijkt nu uit te komen: het is intussen vier maanden later en de turbulente tijden zijn volgens de Fundstrat-man voorbij.

De beursanalist voorspelt dat de Fed binnen de kortste keren het strakke geldbeleid achterwege zal laten, eenmaal de inflatie begint af te nemen. Daardoor denkt hij dat de beurs dit jaar nog zal heropleven. “In 2022 betekent dit dat aandelen nieuwe hoogtes zouden kunnen bereiken voor het einde van het jaar”, concludeert Lee. 

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.