Toeristische sector Peru hard getroffen door aanhoudende protesten: 60 procent van alle inkomende reizen geannuleerd

De aanhoudende protesten in Peru – als gevolg van de afzetting en arrestatie van president Pedro Castillo – hebben de economie van het land serieus geschaad. Met name de toeristische sector wordt hard getroffen, aldus de Peruaanse minister van Buitenlandse Handel en Toerisme op vrijdag.

De essentie: Bijna 60 procent van alle toeristische reizen naar Peru in de eerste helft van het jaar zijn geannuleerd.

  • “We hadden verwacht dat het toerisme dit jaar een hoge vlucht zou nemen”, zegt minister Luis Fernando Helguero in een interview op de lokale televisiezender Canal N. “Zo’n 60 procent van alle reizen vanuit het buitenland naar Peru zijn geannuleerd”.
  • Peru verwachtte dit jaar aanvankelijk ongeveer 3,5 miljoen toeristen, volgens de meest recente schatting van de Vereniging van Hotels, Restaurants en Associaties. Toerisme is in Peru de derde – en snelst groeiende – industrie van het land, na de visserij en de mijnbouw. 
  • Rolando Mendoza, hoofd van het toerisme in de regio Cusco, zei tegen de New York Times dat het regionale toerisme hard was getroffen door COVID-19 en de strenge lockdowns van de regering. De sector is volgens hem nog steeds niet volledig hersteld, waardoor de protesten in het land en de massale annulaties extra hard aankomen.
  • Verschillende landen hebben het reisadvies gegeven om Peru niet te bezoeken. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers om niet het centrum van hoofdstad Lima te bezoeken. Ook waarschuwt het voor mogelijke sociale onrust in toeristische regio’s. Het Nederlandse ministerie adviseert enkel noodzakelijke reizen en geeft het land de oranje kleurcode: “Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is. Het is raadzaam om niet-noodzakelijke reizen voorlopig uit te stellen”, luidt het.

De achtergrond: Begin december vorig jaar braken er in het Zuid-Amerikaanse land grootschalige protesten uit. Demonstranten eisten het aftreden van de nieuwe president, Dina Boluarte, de sluiting van het Congres, een grondwetsherziening en de vrijlating van de afgezette president Pedro Castillo.

  • Afgelopen woensdag laaiden de protesten weer op na een onderbreking van zo’n twee weken. Demonstranten blokkeerden met vrachtwagens de belangrijkste kustweg van het land. Ondertussen werd de treindienst naar Machu Picchu, de meest bezochte toeristische plek van het land, in de aanloop naar mogelijke nieuwe protesten opgeschort.
    • De overheid zegt bang te zijn dat toeristen die de voormalige Inca-nederzetting willen bezoeken iets overkomt. Behalve de ruïnestad hoog in de bergen zijn ook de toegangswegen, zoals de wandelpaden, dicht.
    • Het toerisme naar de wereldberoemde site begon te groeien in 1983 toen UNESCO het gebied uitriep tot werelderfgoed. Ook de omliggende regio, bekend als de Heilige Vallei, heeft de afgelopen decennia een enorme toename van toeristen gezien.
    • In 2019 bereikte het bezoek aan Machu Picchu een hoogtepunt van 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Het aantal toeristen steeg tot zo’n hoogte dat velen vreesden voor de fysieke integriteit van de oude stad. Hierop besloot de regering de toegang te beperken.
  • Pedro Castillo werd eind vorig jaar gearresteerd op beschuldigingen van rebellie en samenzwering, omdat hij op ongrondwettelijke wijze de ontbinding van het parlement had aangekondigd. Hij wordt ook verdacht van corruptie. De voormalig president zit momenteel in hechtenis in de hoofdstad Lima.
  • Als reactie op zijn arrestatie kwamen burgers de straat op als steunbetuiging aan de afgezette president. “We hebben Castillo altijd gesteund omdat hij een van ons is,” zei Pilar Pillaca tegen de Financial Times, die vanuit de zuidelijke provincie Ayacucho was gereisd om een protest in het centrum van Lima bij te wonen. “Wij komen uit de Andes en willen een regering die ons vertegenwoordigt, niet alleen de mensen in Lima.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.