Key takeaways
- De Duitse economie staat voor een langdurige recessie als gevolg van handelsconflicten en een zwakke vraag.
- De RWI, een instituut voor economisch onderzoek, voorspelt een krimp van het BBP met 0,1 procent, wat een aanzienlijke verschuiving betekent ten opzichte van hun eerdere raming.
- Geplande investeringen in defensie en infrastructuur zouden de economie nieuw leven kunnen inblazen, maar structurele knelpunten zoals tekorten aan arbeidskrachten en buitensporige bureaucratie staan duurzame groei in de weg.
Het herstel van de Duitse economie zal naar verwachting meer tijd in beslag nemen dan aanvankelijk werd verwacht door terugkerende handelsconflicten, exportproblemen, structurele zwakheden en een daling van zowel de investeringen als de consumentenbestedingen. Hoewel de RWI, het Leibniz Instituut voor Economisch Onderzoek, een vermindering van de onzekerheden voorziet, staat het land voor het derde achtereenvolgende jaar van recessie.
Het instituut voorspelt een krimp van het bruto binnenlands product (BBP) met 0,1 procent. Deze prognose betekent een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van hun raming van december van een groei van 0,6 procent. Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, sluit zich aan bij dit sentiment en suggereert dat een mogelijke escalatie in het handelsconflict tussen Europa en de VS tot een derde recessiejaar zou kunnen leiden. Hij benadrukt het huidige mondiale klimaat dat wordt gekenmerkt door tarieven, die een recessie zouden kunnen veroorzaken als ze worden geïmplementeerd.
Uitdagingen voor de Duitse economie
De Duitse economische prestaties blijven onder druk staan door een exportcrisis, politieke onzekerheden en structurele zwakheden die investeringen en consumentenbestedingen belemmeren. RWI-econoom Torsten Schmidt noemt deze uitdagingen belangrijke obstakels voor groei. Voor het komende jaar verwacht het instituut een groei van 1,2 procent, iets lager dan de prognose van december.
Het RWI voorspelt een geleidelijke afname van de algemene economische onzekerheid. Een belangrijke factor hiervoor is de verwachting dat de nieuwe Duitse regering een plan zal presenteren om de economische groei te versterken, dat het bredere economische kader zal omvatten. Geplande investeringen in defensie en infrastructuur zouden de economie nieuw leven kunnen inblazen, aldus Schmidt. Hij wijst er echter ook op dat structurele knelpunten zoals tekorten aan arbeidskrachten en buitensporige bureaucratie duurzame groei in de weg staan.
Voorspelling voor 2025
De economische prognose van de RWI voorziet een stijging van zowel defensie- als investeringsuitgaven, maar niet in de mate van het pakket van 900 miljard euro dat momenteel door de Unie en SPD wordt besproken. Verdere prognoses wijzen op een lichte groei in 2025, naast dalende energieprijzen voor ruwe olie en gas.
De export blijft een kritiek zwak punt, waarbij de Duitse zendingen naar China in 2025 voor het vierde achtereenvolgende jaar aanzienlijk zullen afnemen. De toegenomen onzekerheid als gevolg van mogelijke Amerikaanse invoerheffingen maakt de handelsbetrekkingen nog ingewikkelder. Ook de particuliere consumptie staat onder druk. Ondanks de gestegen reële lonen hebben de consumentenbestedingen slechts een bescheiden groei gekend, waardoor de spaarquote is gestegen. Later dit jaar wordt een gematigde stijging van de particuliere consumptie verwacht als gevolg van de dalende inflatie en een licht gestabiliseerde werkgelegenheidssituatie. Over het geheel genomen voorspelt de RWI voor 2025 een stijging van de particuliere consumptie met 0,2 procent, terwijl de vraag in 2026 naar verwachting met 0,9 procent zal toenemen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!