Protesten in Peru: zeker twee doden als gevolg van botsingen tussen politie en demonstranten. President Boluarte stelt vervroegde verkiezingen voor

In verschillende Peruviaanse steden vonden afgelopen weekend demonstraties plaats tegen de nieuwe regering van Dina Boluarte. Bij botsingen met de politie zijn al zeker twee doden gevallen en raakten meerdere mensen gewond.

Waarom is dit belangrijk?

Pedro Castillo was de eerste linkse president die Peru in de afgelopen jaren had. De voormalig onderwijzer op het platteland beloofde tijdens zijn presidentscampagne de armoede in het land te bestrijden, waarna hij een nipte verkiezingsoverwinning boekte. Echter bleven vanaf het begin geluiden van corruptie de Peruaan achtervolgen. Twee keer wist hij een parlementaire stemming te overleven, maar vorige week viel alsnog het doek.

In het nieuws: De afzetting van president Pedro Castillo vorige week is niet zonder gevolgen gebleven.

  • Zo is de luchthaven van Andahuaylas, in het zuiden van Peru, gesloten nadat demonstranten het complex omsingelden. Op sociale media is te zien hoe medewerkers en politieagenten een tijd lang vast werden gehouden op het vliegveld.
  • De Peruaanse luchtvaartinstantie Corpac – onderdeel van het ministerie van Transport – zei dat de luchthaven van Andahuaylas sinds zaterdagmiddag ernstig was getroffen door aanvallen, vandalisme en brandstichting.
  • Minstens twee mensen zouden zijn overleden door de onrust op het vliegveld, meldt de BBC.
  • Ook elders in het land kwamen ontevreden burgers de straten op om de vrijlating te eisen van Castillo en het ontslag van zijn opvolger Boluarte. Daarbij blokkeerden demonstranten belangrijke toegangswegen en braken er confrontaties met de ordediensten uit.
  • De protesten laaiden vooral op in de landelijke gebieden, waar de steun voor Castillo – een voormalig onderwijzer op het platteland – het grootst is.
  • “Wij betreuren de dood van twee mensen en verschillende gewonden na de botsingen. Ik roep de bevolking op tot kalmte”, zei minister van Binnenlandse Zaken Cesar Cervantes.

Politieke storm: Peru bevindt zich de laatste jaren in een politiek instabiel klimaat, met zes presidenten in de afgelopen zes jaar. 

  • Castillo werd vorige week woensdag gearresteerd op beschuldigingen van rebellie en samenzwering, omdat hij op ongrondwettelijke wijze de ontbinding van het parlement had aangekondigd. Hij wordt ook verdacht van corruptie.
    • De voormalig president zit momenteel in hechtenis in de hoofdstad Lima. 
  • Als reactie op zijn arrestatie kwamen burgers de straat op als steunbetuiging aan de afgezette president. 
  • “We hebben Castillo altijd gesteund omdat hij een van ons is,” zei Pilar Pillaca tegen de Financial Times, die vanuit de zuidelijke provincie Ayacucho was gereisd om een protest in het centrum van Lima bij te wonen. “Wij komen uit de Andes en willen een regering die ons vertegenwoordigt, niet alleen de mensen in Lima”.
  • Boerenorganisaties hebben daarnaast opgeroepen tot een landelijke staking van onbepaalde duur, als steunbetuiging aan Castillo.
  • De nieuwe president van het land, Dina Boluarte, staat nu voor de moeilijke taak om de politiek onrust in het land te bedwingen.
    • Op zaterdag benoemde ze een nieuw gematigd kabinet. Advocaat Pedro Miguel Angulo Gervasi werden de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en voormalig politiegeneraal César Cervantes de minister van Binnenlandse Zaken.
    • Alex Contreras, die in de vorige regering plaatsvervangend minister van Financiën was en eerder bij de centrale bank van Peru werkte, wordt minister van Financiën.
  • Boluarte heeft daarnaast aangekondigd dat zij het Congres een voorstel zal sturen om de algemene verkiezingen te vervroegen naar 2024, als reactie op de uitgebroken protesten.

(ns)

Meer