Fitch Ratings handhaaft “AA-” kredietrating Frankrijk ondanks groter begrotingstekort


Key takeaways

  • Het ratingbureau Fitch Ratings handhaaft de Franse kredietrating op “AA-” ondanks een groter begrotingstekort.
  • Fitch benadrukt de bezorgdheid over de hoge staatsschuld en de uitdagingen om deze terug te dringen als gevolg van politieke onzekerheid.
  • Als er geen geloofwaardig begrotingsplan voor de lange termijn wordt uitgevoerd, kan dit in de toekomst leiden tot een verlaging van de rating.

Het kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings heeft ervoor gekozen om de Franse overheidsrating op “AA-” te handhaven, een beslissing die is genomen ondanks het feit dat de natie een groter begrotingstekort heeft dan aanvankelijk werd verwacht. Dit handhaaft de vorige rating die in oktober werd toegekend, met een “negatieve outlook”, een waarschuwing dat een verlaging zou kunnen plaatsvinden.

Het bureau erkent dat Frankrijk een sterke economie heeft, die gekenmerkt wordt door haar omvang en diversiteit, naast robuuste en effectieve instellingen. Fitch wijst echter op de bezorgdheid over het hoge niveau van de staatsschuld en de uitdagingen die gepaard gaan met het terugdringen ervan. Politieke onzekerheid en het ontbreken van een duidelijke meerderheid voor de regering in de Nationale Assemblee worden genoemd als factoren die bijdragen aan deze problemen.

Fiscale uitdagingen in het verschiet

Hoewel het Franse ministerie van Economische Zaken tevreden is met de gehandhaafde rating en benadrukt dat zij zich zullen inzetten voor de budgettaire consolidatiemaatregelen die in de begrotingswet voor 2025 zijn vastgelegd, blijft Fitch voorzichtig. Fitch wijst op verschillende zwakke punten in de financiële positie van Frankrijk in vergelijking met andere landen met vergelijkbare ratings. Het niet uitvoeren van een geloofwaardig begrotingsplan voor de lange termijn als gevolg van politieke obstakels of sociale druk, wat mogelijk leidt tot een stabilisatie in plaats van een verlaging van de schuld, wordt gezien als een mogelijke aanleiding voor een downgrade in de toekomst.

Voorspellingen voor de korte termijn

Fitch voorspelt voor dit jaar een overheidstekort van 5,5 procent van het BBP, meer dan de regering had voorspeld (5,4 procent), en een economische groei van 0,6 procent, minder dan de voorspelde 0,9 procent. Het bureau schrijft deze cijfers deels toe aan de aanhoudende handelsspanningen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Fitch erkent dat de politieke instabiliteit is afgenomen na de goedkeuring van de begroting voor 2025, maar merkt op dat het vertrouwen van bedrijven en consumenten laag blijft.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.