Toerismesector vraagt Europa om gezamenlijke aanpak rond reizen: ‘Op tijd starten om klaar te zijn voor de zomer’

Meer dan 60 reis- en toerismeorganisaties hebben gezamenlijk concrete aanbevelingen geformuleerd om reizen binnen Europa opnieuw in goede banen te leiden. Ze richten hun pijlen hiermee op Europese Unie. ‘Er is geen tijd te verliezen. We moeten ons nú gezamenlijk voorbereiden op de herstart van het reizen’, klinkt het.

Het European Tourism Manifesto is een groep van meer dan 60 publieke en private reis- en toerismeorganisaties, en noemt zich daarmee ‘de stem van de sector in Europa’. Vandaag formuleren ze heel concrete aanbevelingen naar de lidstaten van de Europese Unie toe, om de organisatie van reizen in Europa tegen de zomer in goede banen te kunnen leiden.

Deadline: deze zomer

‘Ons doel is dat Europa terugkeert naar zijn positie als belangrijkste toeristische bestemming ter wereld – en daarbij ook de veiligste is’, klinkt het in hun rapport, dat u hier integraal kunt lezen. ‘Naarmate de vaccinatieprogramma’s vorderen in de EU en de meest kwetsbaren beschermd raken, moeten we ons gezamenlijk voorbereiden op de herstart van reizen. Er is simpelweg geen tijd te verliezen. De voorbereidingen voor een gezamenlijke aanpak zouden nu moeten beginnen, om het vertrouwen van het publiek te herstellen tegen de zomer.’

Ze vervolledigen de paper met enkele concrete aanbevelingen om toerisme en bewegingsvrijheid binnen Europa te kunnen herstellen. ‘We kijken ernaar uit om samen te werken met de Europese leiders om dit plan zo snel als mogelijk in de praktijk te brengen’, klinkt het nog. De timing voor dit advies richting de Europese regeringen is niet toevallig. Zo staat er 25 en 26 februari een videoconferentie met de Europese Raad op het programma, en volgt op 1 maart een belangrijke bijeenkomst met de Europese ministers van Toerisme.

Zo ziet hun uitgebreide advies er in een notendop uit:

1. Oprichting van een Europese taskforce

De sector pleit voor de oprichting van een taskforce binnen de Europese Commissie, die toeziet op het herstel van het vrij verkeer van personen binnen Europa. Die taskforce zou bijvoorbeeld een ‘EU roadmap’ kunnen ontwikkelen, een gefaseerd plan om het reizen mondjesmaat te herstellen.

2. Gecoördineerde aanpak reisbeperkingen

Een betere en efficiëntere aanpak van de reisrestricties en -regels is dringend nodig, klinkt het, om de herstart van reizen en toerisme te vergemakkelijken. Het biedt voorspelbaarheid voor zowel reizigers als de reissector, en daarbij ook haar personeel.

3. Testen: een geharmoniseerd EU-kader

De sectororganisatie pleit voor een geharmoniseerde aanpak van coronatests die omwille van reizen moeten afgenomen worden. Daarbij zorgen de lidstaten voor betaalbare tests, voldoende capaciteit en wederzijdse erkenning van testen tussen lidstaten. Ook de validatie van het gebruik van snelle testen voor reizen en toeristische doeleinden is nodig, klinkt het.

4. Europees gezondheidscertificaat

De organisatie pleit voor een uniform (digitaal) gezondheidscertificaat binnen Europa, om te vermijden dat er 27 verschillende zijn en om zo ook meerdere tests en/of vaccins te voorkomen. Het European Tourism Manifesto onderstreept daarbij dat vaccinatie niet verplicht mag worden om te reizen, maar dat gevaccineerde reizigers wel vrijgesteld kunnen worden van inreisverboden, coronatests en quarantainebeperkingen – daarbij wel rekening houdend met de laatste wetenschappelijke inzichten over de mogelijkheid tot verspreiding van het virus na een vaccin.

5. Stapsgewijze heropening

Zodra de gezondheidssituatie het toelaat, is het van cruciaal belang om toerisme en vrijetijdsbesteding gecoördineerd weer op gang te brengen, besluit de organisatie, naast het herstellen van het vrije verkeer tussen EU-landen. (wdm)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20