World Tourism Organisation ‘voorzichtig optimistisch’ over toerisme in 2021

Hoe kunnen we het toerisme na een historisch verlieslatend 2020 opnieuw een duwtje in de rug geven? De World Tourism Organisation van de Verenigde Naties buigt zich morgen en overmorgen over die vraag op een internationale bijeenkomst in Madrid.

Met 100 à 120 miljoen jobs in de toeristische sector die wereldwijd verloren gingen en een daling van het aantal internationale aankomsten van gemiddeld 72%, was 2020 een abominabel jaar voor het wereldwijde toerisme. De World Tourism Organisation (UNWTO), een internationaal orgaan van de Verenigde Naties met hoofdzetel in Madrid, maakt komende maandag en dinsdag de balans op van ‘het ergste voor de sector’ sinds de oprichting van de UNWTO in 1974.

Desondanks kijkt de organisatie richting de toekomst en is er hoop op herstel. Er wordt een crisiscommissie opgericht, die ‘geharmoniseerde en coherente reisprotocols’ zal opstellen. De uitrol van het vaccin noopt volgens de organisatie tot ‘voorzichtig optimisme’, zoals de secretaris-generaal van de organisatie, Georgiër Zurab Pololikashvili, al zei in zijn nieuwjaarstoespraak.

De bijeenkomst vindt plaats op de hoofdzetel in de Spaanse hoofdstad Madrid, een land dat ironisch genoeg zelf heel wat klappen kreeg te verwerken van de coronacrisis. Twaalf procent van het bruto binnenlands product in Spanje wordt door toerisme gegenereerd. Het staat daarmee in de lijst met meest getroffen landen door de terugval van buitenlandse bezoekers. China spant de kroon (48%), naast Fiji (13%), Jordanië (12%), Kroatië (10%), Montenegro (10%), Mauritius (10%), Panamá (9%), Jamaica (9%) en Mexico (9%), volgens cijfers van de World Tourism Organisation.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20