Toekomstige datingapp screent uw DNA voor optimale matches

Een start-up uit Boston werkt momenteel aan een datingapp die gebruikmaakt van uw DNA voor optimale matches. Een lanceringsdatum voor Digi D8 is er nog niet. Een stortvloed aan kritiek op het concept alvast wel.

Eigenlijk was het niet de bedoeling om de app nu al aan het brede publiek bekend te maken. Maar in een interview met 60 Minutes, een programma van CBS News, sprak maker en geneticus George Church per ongeluk zijn mond voorbij.

Zijn laboratorium werkt aan een datingapp die de kans op genetische ziektes kan elimineren, klonk het. De gebruikers zouden eerst hun DNA moeten laten uitlezen. Vervolgens gebruiken de appmakers die informatie om de matches te optimaliseren.

Concreet: twee gebruikers die beiden drager zijn van dezelfde genetische ziekte, worden niet aan elkaar gematcht. De kans dat hun nageslacht de aandoening zou krijgen als ze aan kinderen beginnen, is namelijk te groot.

Een genoom laten uitlezen, kost ongeveer 750 dollar. Dat is een kost die volgens Church kan gedekt worden door de gebruikers een abonnement aan te rekenen.

‘De wetenschap is je wingman’

Al snel kwam er kritiek op het concept. ‘Eugenetica’, klonk het op Twitter. Een Vice News-columnist bestempelde het als een verschrikkelijke ontwikkeling die gemarginaliseerde groepen aanvalt.

https://twitter.com/NyleDiMarco/status/1204057641699274752

Als tegenreactie bokste Church een FAQ in elkaar. Dat een gebruiker nog steeds compatibel zou zijn met 95 procent van de andere gebruikers, staat er onder meer te lezen. Bovendien worden enkel de meest risicovolle matches uitgesloten.

De app – die de slogan ‘De wetenschap is je wingman’ meekreeg – is alleszins nog niet voor meteen. Maar het zou wel snel kunnen gaan. Nieuwe technologieën zijn er niet nodig, zegt Church. Het is nu maar een kwestie om ze allemaal te combineren in één app.

Lees ook:
Het klimaat matcht op Tinder
Amerikaanse politie krijgt toegang tot DNA-databank
VS scoren niet veel beter dan China in privacyrapport rond biometrie

Meer