Toekomst entertainmentbedrijf Cirque du Soleil lijkt verzekerd

De toekomst van het Canadese entertainmentbedrijf Cirque du Soleil lijkt verzekerd. Een groep schuldeisers, verzameld rond de Canadaese investeerder Catalyst Capital Group, heeft immers aangekondigd de controle over het entertainmentbedrijf over te nemen.

De overname van Cirque du Soleil moet de volgende weken nog wel door een Canadese rechtbank worden goedgekeurd.

Corona

Cirque du Soleil maakte eind juni bekend zich verplicht te zien de gerechtelijke bescherming aan te vragen. Het entertainmentbedrijf was immers door de coronacrisis bijzonder zwaar getroffen.

Het Canadese concern had een reeks vaste shows in onder meer de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Daarnaast reisden tientallen andere programma’s over de hele wereld rond.

Door de uitbraak van de coronacrisis moest het bedrijf echter al zijn 44 lopende shows stilleggen. Dat leidde ook tot een massaal ontslag. De onderneming moest nagenoeg zijn volledig personeel – 4.700 mensen – laten vertrekken.

De grote schuldenlast van Cirque du Soleil, opgelopen tot 900 miljoen dollar, zorgde er echter voor dat het bedrijf uiteindelijk moest beslissen bescherming tegen een faillissement aan te vragen.

In juli had de groep schuldeisers ronds Catalyst Capital al gemeld een akkoord te hebben bereikt om nagenoeg alle activa van de onderneming over te nemen. Daarbij zou een groot deel van de schuldenlast van Cirque du Soleil worden geschrapt. Tevens werden bijkomende investeringen beloofd.

Hoofdkwartier

Het bod van de kandidaat-overnemers zou ongeveer 1,2 miljard dollar bedragen. De biedingsperiode is nu afgesloten zonder dat een hoger bod is ingeleverd.

Investeerder TPG Capital had sinds het midden van het voorbije decennium een meerderheidsbelang in Cirque du Soleil. Andere aandeelhouders waren Fosun International en Caisse de Depot et Placement du Quebec. Al die partijen moeten de investering in het entertainment afschrijven.

De nieuwe eigenaars hebben beloofd om het hoofdkwartier van Cirque du Soleil gedurende minstens vijf jaar in Montreal te houden. Er komt ook een fonds van 20 miljoen dollar om ontslagen medewerkers en freelancers te vergoeden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20