Toch 15 miljoen mondmaskers onderweg

Er is een oplossing onderweg voor het nijpend tekort aan mondmaskers.

Door de coronacrisis ligt het gebruik van mondmaskers substantieel hoger en is dat ook noodzakelijker voor iedereen in de zorg. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zijn er intussen 15 miljoen mondmaskers onderweg naar België. Op donderdag of vrijdag moeten ze geleverd worden.

15 miljoen

Er zijn drie groepen mondmaskers. De eerste groep die geleverd wordt, is die van de chirurgische mondmaskers, voor zorgverstrekkers. Dat zijn er vijf miljoen.

De tweede levering bestaat uit 9 miljoen chirurgische mondmaskers en 1 milijoen FFP2-maskers. Die laatste dienen specifiek voor verzorgend personeel dat in contact komt met bevestigde coronapatiënten.

Fraude

België zou normaal al eerder deze week mondmaskers krijgen, maar op zondag raakte bekend dat die maskers door een fraudeprobleem niet in het land zouden geraken. Een leverancier die zelf lid is van Open Vld, ligt aan de oorzaak.

Vervolgens schonk Jack Ma, oprichter van Alibaba, een half miljoen mondmaskers aan België. Met de nieuwe levering moet het verzorgend personeel toch enkele weken verder kunnen.

Intussen waren in heel Vlaanderen al acties gestart om zelf mondmaskers te maken van twee lagen katoen. Zelfs in de gevangenissen is er gewerkt aan thuisgemaakte mondmaskers. Die kunnen echter nooit zo goed werken als de professionele editie.

Meer