Alle hens aan dek voor mondmaskers

De overheidsdienst Volksgezondheid werkt aan richtlijnen voor burgers die zelf mondmaskers willen maken. Het is maar een van de vele initiatieven om de schaarste bij medisch personeel en hulpverleners aan te pakken.

  • De FOD Volksgezondheid gaat binnenkort een patroon verspreiden waarmee mensen die bedreven zijn in het stikken en naaien zelf een mondmasker kunnen maken.
  • Ferm, in een vorig leven bekend als Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV), roept haar grote netwerk van 80.000 leden op om mondmaskers te helpen maken.
  • Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden richt een naaiatelier in om mondmaskers te maken. Het ziekenhuis heeft via Facebook ook een oproep gelanceerd aan mensen die willen helpen bij het stikken van de maskers.
  • De overheid overweegt onder meer om de bestaande voorraden van mondmaskers in de klein- en groothandel in beslag te nemen, zo blijkt maandag uit een mededeling van het federale geneesmiddelenagentschap. Ook een verbod op de verkoop van mondmaskers zonder medisch voorschrift ligt op tafel.
  • Sectorfederatie essenscia heeft een oproep gelanceerd bij de zowat 700 chemie- en farmabedrijven om in de mate van het mogelijke een deel van hun voorraad mondmaskers ter beschikking te stellen van de Belgische ziekenhuizen en artsen.
  • De overheid riep maandag de bevolking op om chirurgische mondmaskers (type FFP2 of FFP3) af te geven aan het lokale ziekenhuis.
  • Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kondigde eerder al aan dat de stichtingen van Alibaba-oprichter Jack Ma 500.000 maskers schenkt, waarvan 300.000 in een eerste snelle levering.
  • Volgens Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) worden er woensdagochtend 10 miljoen mondmaskers voor de zorgverstrekkers opgehaald in China. De bestelling door de FOD Volksgezondheid is bevestigd en het vervoer is geregeld, zegt Depoorter.

Lees ook: Fraude Turkse mondmaskers: partijgenoot De Block (Open Vld) blijkt spil in mislukte bestelling

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20