TikTok gaat in VS YouTube achterna en betaalt populaire gebruikers

De videoapp TikTok richt een fonds op om de zogenaamde influencers op zijn platform te betalen voor hun video’s. Dat kondigt het bedrijf donderdag aan in een persbericht.

Het initiatief gaat in augustus van start in de VS en in het begin zal het fonds 200 miljoen dollar (172,5 miljoen euro) bevatten. De bedoeling is dat dat op termijn meer wordt en ook uitbreidt naar andere landen. Wie wil betaald worden moet 18 jaar zijn en originele video’s maken, maar het minimum aantal volgers is nog niet bekendgemaakt.

Met de move komt TikTok in het vaarwater van de videosite YouTube, die zijn vloggers al sinds 2008 betaalt met het geld uit reclame-inkomsten. Hoe meer reclame een video kan verkopen, hoe meer de maker van de video betaald krijgt.

TikTok versus Trump

YouTube heeft ondertussen al een aantal bekende vloggers, waaronder de gamecriticus PewDiePie, maar TikTok’ers zijn voorlopig minder bekend. Al hebben een aantal Amerikaanse TikTok’ers zoals Josh Richards wel een hele carrière opgebouwd dankzij hun TikTok-bekendheid. Dat levert het bedrijf de commentaar op dat het misschien wat laat komt met zijn betaalplannen. Het is daarnaast ook onduidelijk of het geld uit reclame zal gehaald worden of op andere manieren wordt verdiend.

Het is ook een beetje een riskant plan, want net in de VS wordt TikTok al een tijd buiten gekeken. President Donald Trump zou de app liefst volledig uit zijn land zien verdwijnen, want hij is ervan overtuigd dat de Chinese overheid gebruikers bespioneert via de app. Voor overheidsmedewerkers is TikTok al verboden.

Dinsdag kondigde moederbedrijf Bytedance ook aan dat het 10.000 extra personeelsleden wil aanwerven in de VS. Het bedrijf lijkt er alles aan te doen om incontournabel te worden, maar het is maar de vraag of dat een ban gaat tegenhouden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20