Streamingbaas Disney wordt CEO TikTok

Het voormalige hoofd streaming van Disney, die de lancering van Disney+ in goede banen leidde en in februari net geen CEO werd van de entertainmentgigant, komt vanaf 1 juni aan het hoofd van de video-app TikTok.

TikTok kiest voor de Amerikaanse Kevin Mayer als CEO om zich te distantiëren van China. De jongste maanden lagen de app en zijn moederbedrijf Bytedance regelmatig onder vuur voor hun vermeende banden met de Chinese overheid, net als de netwerkgigant Huawei. Om niet in hetzelfde schuitje te belanden als die laatste, probeert TikTok de aandacht af te leiden van zijn Chinese roots. De benoeming van een Amerikaanse CEO is daar een onderdeel van.

In november opende de Amerikaanse overheid een onderzoek naar de overname van het sociale medium Musical.ly door Bytedance, dat later TikTok werd. Twee senatoren dienden een wetsvoorstel in om TikTok te bannen op overheidstelefoons. De aanstelling van Mayer stelt hen ietwat gerust. ‘Ik ben benieuwd om naar hem te luisteren in de senaat. Onder eed’, klinkt het.

Overnames

TikTok is ontzettend populair bij jongeren. De app, die wereldwijd 1 miljard maandelijks actieve gebruikers heeft, biedt een platform om video’s te maken met muziek. Tieners gebruiken het dan ook vooral om hun zing- of danskunsten tentoon te spreiden. TikTok zou ook plannen hebben om een muziekstreamingdienst op te zetten. In januari ging het een partnerschap aan met het Britse muziekrechtenagentschap Merlin.

Mayer laat al meteen van zich horen en stuurt in een interview met de zakenkrant The Wall Street Journal aan op overnames. Hij zal ‘kijken naar bedrijven die in de buurt liggen van wat TikTok doet’. Hij had het specifiek over gaming en muziek.

Playboy

De 58-jarige topman leidde de streamingdivisie van Disney sinds 2018, maar kende daarvoor al een lange geschiedenis bij het bedrijf. Hij begon er in 1993 als strateeg, werd dan in 2000 een paar maanden CEO van het naaktmagazine Playboy, werd even consultant en keerde in 2005 terug naar Disney.

Hij was mee verantwoordelijk voor de overnames van Pixar, Marvel, Lucasfilm, Club Penguin en Maker Studios en had een grote hand in de overname van 21st Century Fox. In 2018 werd hij hoofd van de nieuw opgestarte streamingdivisie. Onder zijn bewind tekende de streamingdienst Disney+ 50 miljoen gebruikers op in minder dan vijf maanden. In februari greep hij net naast het CEO-schap van Disney door zijn ‘luide en heftige’ stijl en zijn gebrek aan operationele ervaring.

Bytedance stelt zich naar eigen zeggen geen vragen bij de capaciteiten van Mayer. ‘Elk bedrijf in onze sector zou verrukt zijn om met hem samen te werken’, klinkt het. Mayer wordt ook operationeel directeur van Bytedance.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20