TikTok plooit voor kritiek na verwijdering profiel van tiener die China bekritiseerde

TikTok ligt onder vuur voor het verwijderen van de account van Ferrora Aziz, een zeventienjarige Amerikaanse die in een video kritiek geuit had op China. De Chinese jongerenapp heeft kort erna de video weer online gezet en zich publiekelijk geëxcuseerd.

Ferrora deed nog zo haar best om censuur te omzeilen. In haar video’s doet ze alsof aan een make-uptutorial bezig is. In werkelijkheid haalt ze uit naar China voor diens onderdrukking van de moslimbevolking. Een paar dagen geleden bracht het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ hierover nog een rapport uit.

Haar video’s werden op een paar dagen tijd 1,6 miljoen keer bekeken. Maar op woensdag verwijderde TikTok de account van Ferrora. Een stroom van kritiek volgde. Niet veel later zette ByteDance, het bedrijf achter TikTok, de video weer online, en excuseerde zich.

‘Door een menselijke fout is de virale video van 23 november verwijderd’, klonk het in een statement op woensdag. ‘Het is belangrijk om te verduidelijken dat niets in onze gemeenschapsrichtlijnen content zoals in deze video uitsluit. Hij had niet verwijderd mogen worden.’ Een medewerker zou haar profiel verwijderd hebben omdat ze met een vorig profiel een satirisch filmpje had gepost waarin Osama Bin Laden in beeld komt.

Censuur door China?

Ondanks de publieke verontschuldiging, krijgt het gerucht bijval dat ByteDance kritische content tegenover China censureert. Eerder dit jaar werd dit ook al gefluisterd omdat de demonstraties over Hongkong amper aan bod kwamen in de video’s.

Ferrora zelf denkt alleszins dat haar profiel verwijderd werd door haar kritiek op China. Op Twitter geeft ze aan dat ze het verhaal van TikTok niet gelooft.

Lees ook:
Populairste Belgische TikTok-gebruiker raakt account kwijt
IS rekruteert op TikTok
TikTok neemt Amerikaanse politici onder de arm in strijd tegen fake news

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20