Populaire app blikt terug op 2019: steeds meer jongeren worden ‘TikTok-bekend’

TikTok heeft een terugblik op 2019 gepubliceerd. Hierin maakt de populaire jongerenapp onder meer bekend welke filmpjes het meest bekeken zijn, welke muziek het vaakst gebruikt werd, en welke celebrities het populairst waren.

Een gigantische massa ‘olifantentandpasta’ die uit een bokaal rode vloeistof schiet. Met 17,4 miljoen likes is het filmpje van TikTokker David Dobrik veruit het populairste van het jaar. Caleb Cutler komt na Dobrik met een ‘operatie’ op een banaan, gevolgd door Malorie Lynn die een berg water over zich heen krijgt nadat ze een opbouwzwembad stuk snijdt.

De top memes op het platform kregen de tag #POV, ‘Point of View’, een afkorting waarmee TikTokkers willen meegeven dat hun post een specifiek standpunt wil benadrukken. Ook #TikTokChecks, waarmee gebruikers locaties of objecten tonen die hun identiteit in de verf zetten, en #VSCOGirls, een subcultuur van meisjes die scrunchies in hun haar dragen, prijken in de top tien.

‘TikTok-bekend’

Amerikaans rapper Lil Nas X staat op één in de top tien van muziekartiesten. De twintigjarige rapper werd bekend nadat zijn nummer ‘Old Town Road’ gebruikt werd in een filmpje van een dachshund dat viraal ging. Stunna Girl is nog zo’n voorbeeld van een artiest die ‘TikTok-bekend’ werd door populaire filmpjes. Van gevestigde artiesten halen onder andere Mariah Carey en Billie Eilish de top tien.

De populairste TikTok-celebrity in 2019 was acteur Will Smith. Ook de filmpjes van zangeres en actrice Miley Cyrus, acteur Dwayne ‘The Rock’ Johnson, rapper Post Malone en acteur en politicus Arnold Schwarzenegger deden het goed.

De top ‘Breakout Creators’ – creatieve TikTokkers – wordt gedomineerd door visueel tovenaar Zach King. De ‘Woah‘ krijgt dan weer de eer als populairste TikTok-danstrend. Het meestgebruikte special effect gaat naar de ‘face zoom‘.

Lees ook:
TikTok-campagne rond geweld tegen vrouwen in India gaat viraal
TikTok plooit voor kritiek na verwijdering profiel van tiener die China bekritiseerde
TikTok-bedrijf ByteDance wil eigen muziekdienst

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20