TikTok-campagne rond geweld tegen vrouwen in India gaat viraal

De populaire jongerenapp TikTok heeft samen met UN WOMEN een camagne gelanceerd om geweld tegen vrouwen in India aan te kaarten. Op maandag vergaarde de campagne al ruim 900 miljoen views.

#KaunsiBadiBaathai – Indisch voor ‘Wat is het probleem?’ – maakt deel uit van een campagne van UN WOMEN, de VN-dochterorganisatie die toespitst op de rechten van vrouwen. De campagne ging van start op 25 november, de Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen, en zal tot 10 december doorgaan.

India heeft de afgelopen jaren meermaals het nieuws gehaald door extreme gevallen van geweld tegen vrouwen. Recentelijk nog kwam de verkrachting en verminking van een 27-jarige vrouw in Hyderabad onder de aandacht.

Campagnerap

‘Bij TikTok is het onze missie om de levens van mensen ter verrijken en inspireren, hen een outlet te geven om zich uit te drukken op een manier dat de samenleving ten goede komt’, zegt Nitin Sulja, directeur public policy bij TikTok India. ‘We zijn trots om met UN WOMEN India samen te werken in deze campagne. We geloven dat de enorm geëngageerde TikTok-gemeenschap het potentieel heeft om verandering teweeg te brengen en een boodschap te verspreiden van een geweldloze wereld.’

TikTok moedigt haar gebruikers aan de campagne te steunen door de kleur oranje in hun video’s te integreren, en de campagnerap ‘Kaunsi Badi Baat Hai’ als achtergrondmuziek in te stellen. De populairste post kreeg tot nu toe heeft 3,6 miljoen likes.

Belangrijke markt voor TikTok

TikTok is immens populair in India. De applicatie is in het land al 277,6 miljoen keer gedownload, ongeveer 45 procent van het globale totaal.

In juli kwam TikTok-bedrijf Bytedance wel in opspraak in India. De Indische overheid dreigde ermee om zijn apps te verwijderen, uit privacyoverwegingen. Vervolgens kondigde het Chinese bedrijf aan dat het in India een datacenter zal bouwen zodat de gegevens van de Indische gebruikers ter plekke blijven. Op die manier wou ByteDance de zorgen van de Indische regering tegemoet komen.

Lees ook:
TikTok plooit voor kritiek na verwijdering profiel van tiener die China bekritiseerde
Populairste Belgische TikTok-gebruiker raakt account kwijt
IS rekruteert op TikTok

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20