Tienduizenden mensen tekenen petitie tegen terugkeer Jeff Bezos na ruimtereis

Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, vliegt volgende maand naar de ruimte in een raket van zijn bedrijf Blue Origin. Hoewel hij na de in totaal elf minuten durende excursie vrijwel zeker terugkeert naar de aarde, willen tienduizenden mensen liever dat hij daarboven blijft.

Meer dan 54.000 mensen hebben een petitie ondertekend tegen de terugkeer van Bezos. Die wordt op 20 juli samen met zijn broer Mark naar de ruimte geschoten met een New Shepard-raket. Een nog onbekende persoon en de winnaar van een veiling – die 23 miljoen euro neertelde voor een ticket – mogen naast hen plaatsnemen in de capsule.

Maar sinds Bezos eerder deze maand zijn lancering aankondigde, hebben verschillende petities tegen zijn terugkeer naar de planeet heel wat handtekeningen verzameld. Op het moment van schrijven hebben meer dan 35.150 mensen de grootste petitie, “Laat Jeff Bezos niet terugkeren naar de aarde”, ondertekend.

“Miljardairs zouden niet mogen bestaan … op aarde, of in de ruimte. Maar mochten ze voor het laatste kiezen dan moeten ze daar blijven”, staat in de beschrijving te lezen.

Een andere petitie, “Petitie om Jeff Bezos niet te laten terugkeren naar de aarde”, heeft al meer dan 19.700 handtekeningen verzameld. Jose Ortiz, die de petitie heeft gestart, noemt Bezos in de beschrijving “een kwaadaardige overheerser die uit is op totale wereldheerschappij”. “Het lot van de mensheid ligt in jullie handen”, vervolgt hij.

Ruimtereizen

“Al sinds ik vijf jaar oud was, droom ik ervan om naar de ruimte te reizen”, schreef Bezos begin deze maand op Instagram, waarop hij ook een video postte. “Op 20 juli zal ik die reis maken met mijn broer. Het grootste avontuur, met mijn beste vriend.”

Met de New Shepard, die bestaat uit een herbruikbare draagraket en een ruimtecapsule, wil Blue Origin binnenkort regelmatig zes passagiers kortstondig in de ruimte brengen, op een hoogte van 100 kilometer. De ruimtetoeristen zullen er enkele minuten gewichtloos kunnen doorbrengen, met grote ramen die uitzicht geven op onze planeet, alvorens naar de aarde terug te keren. 

Piloten zijn niet nodig, opstijgen en landen gebeurt volautomatisch en wordt vanop afstand geregeld vanuit de ruimtebasis van Blue Origin. Bovendien zijn zowel de raketten als de capsules herbruikbaar.
Bezos richtte zijn ruimtevaartbedrijf op in 2000. Hij noemde het in een interview in 2018 “zijn belangrijkste werk”. Hij zet op 5 juli een stap terug als de CEO van Amazon. “Als voorzitter van de raad van bestuur, blijf ik bezig met belangrijke Amazon-initiatieven, maar zal ik ook de tijd en energie hebben om op het Day 1 Fund, the Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post en mijn andere passies te focussen”, zei hij in februari.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20